default-header
HomeNieuwsNachtdiensten kunnen leiden tot een verhoogd risico op hart- en vaatziekten

Nachtdiensten kunnen leiden tot een verhoogd risico op hart- en vaatziekten

woensdag 3 februari 2010, door Hartpatiënten Nederland

Dat hartrisico’s geassocieerd  met nachtdiensten en late werkuren al jaren werd verdacht is niets nieuws.

Een recent onderzoek bundelde informatie samen en kwam af met wat we allemaal dachten.

De coronaire hartziekten (CHZ) werden in een eerdere studie onderzocht bij bijna 80.000 artsen. De waargenomen verhoogde waarden onder de werknemers in de nachtdienst, meer bepaald degene die voor 6 of meer jaar costand aan ploegen wissel deed, vertoonde een verhoogd risico van 51% meer kans op hartziekten en complicaties. De studies hebben ook aangetoond dat er een verhoogde kan is op verstoring van ons metabolisch systeem, wat diabetes kan veroorzaken en een verstoring van het lichaamsgewicht.

De onderzoekers van deze studie evalueerde de effecten op een 24uur durende shift vergeleken met een ‘gewone’ werk dag. Het volgende werd duidelijk:

* Variatie in de hartslag
* Bloeddruk verschillen
* Aanpassing in de urine

Elk van de onderzochte artsen werkte volgens het ritme met werkuren van 24 uur, waarop 24 uur rust volgt. Met een verplichte 8 uur rust op zijn minst. De artsen hadden een gemiddelde leeftijd van 33.5 jaar.

* Er bleek een hoger percentage van de artsen te leiden aan een verhoogde hartslag, vooral tijdens de ochtenduren tijdens de nachtdienst.
* De bloeddrukmeter haalde hogere waarden en werden onmiddellijk geassocieerd  aan de verstoring en tekort aan nachtrust.
* De urine bevatte aan ongewone verhouding, met name meer hormonen (Noradrenaline), door 24 uur durende werkshift.

De auteurs besloten dat de studieresultaten onmiddellijk in aanmerking kwamen op de medische sector en verhoogde een profiel risico op de hartziekten. Naast de acute waargenomen effecten, kan frequente nachtelijk werken over een lange periode leiden tot blijvende veranderingen aan ons hart en vaatstelsel van ons lichaam.

Bron: Ikslaapgezond.nl


Geef een reactie