default-header
HomeNieuwsMuziek tijdens operatie vermindert angst en pijn bij patiënten

Muziek tijdens operatie vermindert angst en pijn bij patiënten

maandag 23 april 2018, door Hartpatiënten Nederland

Wereldwijd eerste bewijs voor gunstige effecten van muziek rondom operaties

Wereldwijd eerste bewijs voor gunstige effecten van muziek rondom operaties
 
Patiënten die rondom een operatie naar muziek luisteren, ervaren minder angst of pijn dan patiënten die niet naar muziek luisteren rondom de operatie. Ook patiënten die onder volledige narcose werden geopereerd en aan muziek werden blootgesteld via een koptelefoon, hadden minder pijn. Onderzoekers van Erasmus MC publiceren hun bevindingen over zogenaamde ‘perioperatieve muziek’ in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift British Journal of Surgery.
 
Drs. Rosalie Kühlmann, Erasmus MC, deed een zogenaamde meta-studie naar het gebruik van muziek bij operatiepatiënten. Operatiepatiënten die naar muziek luisteren hebben na afloop minder angst, pijn en stress. Zelfs als die muziek alleen onder narcose wordt toegediend. Het onderzoek is uitgevoerd binnen het project Muziek als Medicijn van emeritus hoogleraar chirurgie prof.dr. Hans Jeekel. 
 
Kühlmann: "Er zijn al jaren aanwijzingen dat muziek invloed heeft op de hersenen, op angst, stress en pijn. Met deze studie laten we nu onomstotelijk wetenschappelijk bewijs zien. Het is nu evidence-based, wat ook betekent dat richtlijnen ten aanzien van chirurgie kunnen worden gemaakt. Muziek rondom de OK is eenvoudig toe te passen, is veilig, duurzaam en kent geen bijwerkingen.”
 
Het onderzoek Meta‐analysis evaluating music interventions for anxiety and pain in surgery is hier te vinden: onelinelibrary
 
Bron: Erasmus mc  

Geef een reactie