default-header
HomeNieuwsMuziek moet stress in Deense ambulances verminderen

Muziek moet stress in Deense ambulances verminderen

maandag 10 mei 2010, door Hartpatiënten Nederland

AALBORG – Het ziekenhuis van het Deense Aalborg onderzoekt of muziek in de ambulance het leven van een hartpatiënt kan redden. Gierende sirenes en autobanden,
piepende apparatuur en klapperende deuren storen de meesten onder ons. Echter, voor een acute hartpatiënt kan stress het verschil tussen leven en dood betekenen. Een gloednieuw onderzoeksproject door het academisch ziekenhuis in Aalborg moet uitwijzen of het afspelen van muziek tijdens de ambulancerit een rustgevende invloed op de patiënt uitoefent. "De vele geluiden tijdens het vervoer in de ambulance, met name de sirene, wekken bij een hartpatiënt een maximale stress op. Stress kan fataal zijn en het is daarom van levensbelang dat we dergelijke schadelijke geluiden tot een minimum terugbrengen", zegt Per Thorgaard, leidende chef-arts aan de afdeling Anesthesie en Intensive Care van Aalborg Ziekenhuis. Dit medisch centrum is verbonden aan het academisch ziekenhuis van Ã…rhus.

Microfoontjes

Thorgaard is een van de initiatiefnemers van het onderzoek. Samen met collega's bekeek hij al eerder wat voor invloed geluiden gedurende het ambulancevervoer precies hebben op de patiënten. Daarvoor werden tijdens de rit bij het oor van de hartpatiënten microfoontjes geplaatst teneinde hun geluidservaringen op te nemen. "De patiënten gaven aan dat vooral de sirene, het lawaai van de motor en het elektronische geratel en gepiep van de apparatuur het ergste stressende effect hadden. Daarentegen had het door iemand toegesproken worden de meest rustgevende uitwerking", vertelt Thorgaard.

Buitenwijk

Hartpatiënten worden vaak langer dan anderen vervoerd, aangezien ze in de meeste gevallen worden opgenomen op specialistische afdelingen. Vanuit een buitenwijk betekent dat al snel een ambulancetochtje van ruim 20 minuten. Per Thorgaard en zijn medewerkers willen daarom samen met de Deense ambulancedienst Falck muziek voor hartpatiënten gaan testen op de ambulances in de buitenwijken van de regio Noord-Jutland. "Indien de muziek voor een aanmerkelijk verschil zorgt bij de patiënten en hun stressniveau omlaaghaalt, dan zal een 'aangepast muziekmilieu' landelijk in alle ambulances worden ingevoerd."

Bron: DeNoordse.nl
 


Geef een reactie