default-header
HomeNieuwsMinder controles in het ziekenhuis dankzij telemonitoring

Minder controles in het ziekenhuis dankzij telemonitoring

woensdag 27 januari 2010, door Hartpatiënten Nederland

Een toenemend aantal patiënten met een Implanteerbaar Cardioverter Device (ICD) hoeft voortaan minder vaak naar Orbis Medisch Centrum voor controle van de ICD
(= inwendige defibrillator). Zij ontvangen een monitor die aangesloten kan worden op de telefoonlijn. Via deze monitor kunnen de gegevens uit de ICD via een beveiligde internetsite in Orbis Medisch Centrum uitgelezen worden, zonder dat patiënt hier aanwezig hoeft te zijn. De gegevens worden bekeken en de terugkoppeling met de patiënt vindt volgens afspraak na enkele dagen plaats. Indien nodig bezoekt de patiënt alsnog het ziekenhuis, zodat er een optimale veiligheid voor de patiënten ontstaat.

Het geeft een veiliger gevoel
Het gebruik van telemonitoring is een aanvulling op de normale zorg voor deze patiënten met een ICD. De controlebezoeken aan de cardioloog kunnen verminderd worden. Telemonitoring zorgt voor extra controles en is vooral prettiger voor patiënten. Denk aan patiënten die werken en hierdoor minder vaak vrij hoeven te nemen om naar het ziekenhuis te gaan.
Deze nieuwere ICD-typen kunnen zelfs via een basisstation automatisch en draadloos een boodschap doorzenden naar Orbis Medisch Centrum indien er een mogelijk onveilige situatie is. Dit wordt dan beoordeeld en teruggekoppeld aan de patiënt. Dit geeft een veiliger gevoel.
Het is de bedoeling dat over ongeveer twee jaar alle 250 patiënten die onder controle zijn bij Orbis Medisch Centrum van telemonitoring gebruik gaan maken, dat eenvoudig in gebruik is. Deelname is overigens vrijwillig en er zijn geen kosten aan verbonden.

Bron: Orbis


Geef een reactie