default-header
HomeNieuwsMEXICAANSE GRIEP – SWINEFLU

MEXICAANSE GRIEP – SWINEFLU

vrijdag 23 april 2010, door Hartpatiënten Nederland


Australian Prescriber publiceert in haar aprilnummer een beschouwing over de aanpak van
Mexicaanse griep . Een lezenswaardig artikel, waarin niet alleen de inmiddels wijd en zijd bekritiseerde aspecten aan bod komen,

Australian Prescriber publiceert in haar aprilnummer een beschouwing over de aanpak van Mexicaanse griep . Een lezenswaardig artikel, waarin niet alleen de inmiddels wijd en zijd bekritiseerde aspecten aan bod komen,

maar ook suggesties voor verbetering worden gedaan.

“We do not have robust data on which to make proper decisions on the cost-effectiveness of any mass vaccine programs”.

Dat roept een belangrijke vraag op: zou minister Klink destijds attent zijn gemaakt op het hoge gehalte aan luchtfietserij van de uitgebrachte influenza-adviezen?  Dat aspect van slechte voorspelbaarheid tot onvoorspelbaarheid ontbreekt node in een recent NRC-artikel. Het lijkt een cruciaal gegeven om beleid te kunnen maken.

“The disproportionate fear generated by the swine flu virus has caused many decisions to be made that in retrospect were inappropriate. We need to learn from our experiences and more importantly ensure that well-designed , large, prospective long-term studies are done so we can answer basic questions on the true safety and efficacy on influenza vaccines.”

Over deze oproep tot grote, goed opgezette prospectieve studies schreef ik eerder dat geen land ter wereld geld over heeft voor goed opgezet prospectief onderzoek naar de noodzaak van vaccinatie. Nederland gaf 700 miljoen euro uit aan vaccinatie. Het is echter ondenkbaar dat wij 10 miljoen euro zouden uitgeven aan een goed opgezet prospectief onderzoek. Voor dat geld zou je 100.000 gezonde mensen zonder medische indicatie in de leeftijdsklasse van 60-65 jaar kunnen vaccineren met dubbelblind half om half placebo en werkzaam vaccin. Huisartsen kunnen zo’n onderzoek uitvoeren. Gezien de eenvoud van het onderzoek zullen de resultaten op harde eindpunten binnen één jaar bekend zijn. Dan zullen we weten wat waar is van de aantallen griepdoden die nu de ronde doen en die berusten op boterzachte gegevens.

Zolang gegevens van prospectieve onderzoeken ontbreken, blijft het wereldwijd een gouden tijd voor farmamarketing en een booming business voor de farmaceutische industrie.

De griepvaccinaties liggen nu een half jaar achter ons en nog steeds lijkt de aangekondigde evaluatie niet in gang te zijn gezet. Past 700 miljoen euro in een doofpot?


Geef een reactie