default-header
HomeNieuwsMetabool syndroom te voorspellen bij kinderen

Metabool syndroom te voorspellen bij kinderen

dinsdag 13 juli 2010, door Hartpatiënten Nederland

STOCKHOLM – Of kinderen later last gaan krijgen van overgewicht, hartfalen, diabetes is al te voorspellen op 9-jarige leeftijd. Onderzoek hiernaar werd vandaag gepresenteerd op het International Congress on Obesity.

Voor het onderzoek werden meer dan 100 gezonde kinderen tussen de 7 en 9 jaar gescreend. Hieruit bleek dat er al hele vroege voorspellers te vinden zijn voor het metabool syndroom, zoals vet in de lever, buikvet en vetverbranding. Dit is voor het eerst dat het metabool syndroom kan worden voorspeld bij kinderen die nog niet eens in de puberteit zijn.

Metabool syndroom

Het metabool syndroom ontwikkelt zich al in de kindertijd en leidt op latere leeftijd tot een hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol en bloedsuikerwaardes en obesitas. Deze geven op hun beurt weer een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2.
Een gemiddeld persoon met het metabool syndroom heeft twee keer zo veel kans op hart- en vaatziekten en vijf keer zo veel kans op diabetes type 2.

Kans verkleinen

De meeste van deze risicofactoren zijn niet te veranderen. Maar de doktoren hopen dat er wel vroege interventies kunnen worden ontwikkeld om het zwangerschapsgewicht, geboortegewicht en de mate van fysieke activiteit positief te beïnvloeden en zo de kans op het metabool syndroom te verkleinen.

Bron: Gezondheidsnet.nl


Geef een reactie