default-header
HomeNieuwsLife is Easy!

Life is Easy!

Columns

donderdag 12 april 2018, door Hartpatiënten Nederland

Hoezo is het leven een makkie? En al die nare dingen die we meemaken dan?

Of zou ik die zelf niet ervaren, soms?

Nou beste lezers, wees gerust, niets menselijks is mij vreemd.

Natuurlijk moet deze uitspraak genuanceerd worden.

Toch gebruik ik deze, enigszins provocerende, licht ironisch bedoelde uitspraak regelmatig, omdat er een grote kern van waarheid in zit.

Strikt genomen is het leven zelf niet gemakkelijk, net zo min als dat het moeilijk is. Het leven is het leven.

Het gaat om de manier waarop wij het leven ervaren.

Ik ga er maar even vanuit dat ieder van ons uiteindelijk streeft naar een leven met innerlijke rust en vrede. Vrede hebben met al wat is.

Als je je handelingen verricht met dit streven in het achterhoofd, kom je vanzelf steeds weer een stapje dichter bij de uitspraak ‘het leven is een makkie’.

Ik geef hier niet het advies om er een doel van te maken, om hard te werken totdat het eindelijk zo ver is.

Nee, dan zou ik liever adviseren om te genieten van de momenten dat je moeiteloos kunt leven, de momenten die niet worden verstoord door frustraties, omdat het niet gaat zoals je wil, die natuurlijk ook nog eens veroorzaakt worden ‘doordat anderen niet meewerken’. Streven naar die momenten die niet worden verstoord door onze oordelen over onszelf en anderen.

Zelfs in het woord ‘streven’ zit echter een gevaar. Zodra we teveel gaan streven, gaan we weer achter een doel aan, dat in de toekomst ligt en ons afhoudt van moeiteloos leven.

Misschien moet ik het zelfs niet hebben over moeiteloos leven, maar dit vervangen door zo moeiteloos mogelijk leven.

Het leven zal namelijk voor ieder van ons zijn specifieke uitdagingen brengen. Uitdagingen die ons soms volledig van ons stuk brengen, waardoor er totaal geen sprake kan zijn van moeiteloos leven op dat moment. Toch kan de herinnering aan de wens om moeiteloos te leven, de situatie in een acceptabeler licht zetten.

De gedachte: ‘het is zoals het is’, helpt mij steeds weer om de dingen vanuit een ander perspectief te zien. Een andere, veel door mij gebezigde gedachte  is: ‘Niet mijn wil, maar Uw wil geschiede’.

Dit is echter geen vrijbrief om alles maar te laten gebeuren. Soms moet er gewoon actie ondernomen worden. Als iemand in het water valt of slachtoffer is van zinloos geweld of iets dergelijks, dan kom je niet weg met ‘het is zoals het is’ of  ‘niet mijn wil, maar Uw wil geschiedde’. Dit werkt dan pas als je gedaan hebt wat je kon.

Denk hierbij aan het ‘Gebed om kalmte’ van Reinhold Niebuhr, waaraan ik eerder een column gewijd heb. Dit gaat als volgt: ‘Lieve God, schenk mij de Kalmte om te accepteren wat ik niet kan veranderen, de Moed om te veranderen wat ik kan veranderen en de Wijsheid om het onderscheid tussen die twee te maken’. Dit gebed geeft aan dat het grootste deel van het leven het best geaccepteerd kan worden, zoals het is (zeg maar moeiteloos leven), maar dat er ook situaties zijn die we niet zomaar kunnen laten gebeuren en waar vaak moed voor nodig is.

Grote voorbeelden hiervan zijn voor mij Mahatma Gandhi, dominee Martin Luther King, Thich Nhat Hanh en de Dalai Lama. Geen van hen had een moeiteloos leven en zij moesten strijden om de vrede in het hart te kunnen voelen. Hun strijd kwam nadat de Wijsheid het onderscheid had gemaakt tussen accepteren en verandering brengen.

Ik wens u veel moeiteloosheid, vrede, vrijheid en wijsheid toe!

Column door: Jan Chin

 


Geef een reactie