default-header
HomeNieuwsLHV boos op Klink

LHV boos op Klink

donderdag 7 januari 2010, door Hartpatiënten Nederland

De Ledenraad van de LHV is verbolgen over de koers die minister Klink vaart met de huisartsenzorg (MC 47/2009: 1942). Klink behoudt zich het recht voor om medio 2010 voor 127 miljoen euro op de huisartsenzorg te bezuinigingen

als huisartsen er niet in slagen voor eenzelfde bedrag te bezuinigen op dure patentgeneesmiddelen.

Bij mij komen dan twee gedachten boven: 1. Het is onaanvaardbaar dat het inkomen van huisartsen wordt gekoppeld aan hun voorschrijfgedrag; 2. Het is onaanvaardbaar dat veel artsen, zowel huisartsen als specialisten, zich zo weinig gelegen laten liggen aan de kosten van hun prescriptie.
Geen enkel onderzoek laat op harde eindpunten voordelen zien van gepatenteerde cholesterolverlagers. Ze zijn ruim dertig maal zo duur als simvastatine en pravastatine, waardoor meer dan 200 miljoen euro per jaar onnodig wegvloeit.

Geen enkel onderzoek laat voordelen zien van gepatenteerde maagzuurremmers. Ze zijn ten minste viermaal zo duur als het generieke omeprazol, waardoor meer dan 80 miljoen euro per jaar onnodig wordt uitgegeven.

De voorzitters van KNMG en LHV zijn over het probleem van onnodig dure prescriptie heel duidelijk geweest in hun columns in Medisch Contact en hebben opgeroepen om patiënten over te zetten op goedkopere middelen. Hoe kan deze patstelling worden doorbroken?

Capelle aan den IJssel, november 2009

Hans van der Linde, huisarts


Geef een reactie