Hart-longcentrum, Absorb

Laat Onderzoeksraad gebruik oplosbare stent onderzoeken

Hartpatiënten Nederland heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid gevraagd een diepgaand onderzoek in te stellen naar de absorb stent. Dat is een oplosbare stent die tussen 2012 en 2017 gebruikt is. Deze zogenoemde Absorbstent werd gemaakt door fabrikant Abbott. Eind 2017 werd de stent uit de markt genomen. En niet zomaar!
 
De oproep van Hartpatiënten Nederland wordt ondersteund door hoogleraar cardiologie Martin Schalij van het Hart-longcentrum in Leiden, en emeritushoogleraar patiëntveiligheid Jan Klein van de Erasmusuniversiteit in Rotterdam. 
 
De Absorb stent, waar het over gaat, is tussen 2012 en 2017 bij duizenden hartpatiënten geplaatst, zonder dat deze patiënten is gewezen op de vaak vergaande risico’s van deze stent. Hoewel de stent werd geïmplanteerd als medisch hulpmiddel tegen kransslagadervernauwing, leidde de Absorb stent tot een verhoogde kans op trombose. De risico’s waren echter al in 2014 bekend, bracht gezamenlijk onderzoek van het VPRO-radioprogramma Argos en platform Follow the Money zaterdag aan het licht.
 
Problemen met de stent leidden tot 150 meldingen bij de Inspectie Gezondheid en Jeugd, waarbij in een geval een patiënt overleed aan een hartinfarct, aldus Argos en FTM. Behandelde patiënten zijn onvoldoende op de hoogte gebracht van mogelijke bijwerkingen, en dat is mede te wijten aan een gebrekkige registratie. 
 
Naar aanleiding van de radio-uitzending stond de telefoon bij de stichting Hartpatiënten Nederland de afgelopen dagen roodgloeiend. Ook kwamen er talloze mails binnen bij het Meldpunt. 
 
,,Veel mensen bellen met vragen over bij welk ziekenhuis de stent geplaatst is, en door welke cardiologen’’, zegt medewerkster Aysegül Er van Hartpatiënten Nederland. ,,Ook weten ze vaak niet welke stent ze dragen, en hoe ze daar achter kunnen komen. En hoe het nu verder moet. Een mevrouw belde dat haar man in 2016 is overleden na een stenttrombose. Iemand anders belde dat hij zich zorgen maakt over de in 2016 geïmplanteerde stent, want hij blijft heel veel klachten houden. En mensen vragen zich af wat dat ,,oplosbaar’’ inhoudt: is de stent na drie jaar echt weg?’’
 
,,Wij leggen uit dat alleen mensen die een Absorb stent kregen in 2016 tot maart 2017 binnen de risicogroep vallen. Zij kunnen het beste contact opnemen met hun behandelend cardioloog. Het probleem is dat de registratie gebrekkig is. Dus we kunnen veel vragen niet direct beantwoorden, maar we zoeken het zoveel mogelijk uit.’’
 
,,Wij horen van mensen dat hen niet gezegd is dat zij een oplosbare stent dragen en wat de risico’s daarvan zijn. Ook dat behandelde patiënten onvoldoende op de hoogte zijn gebracht van mogelijke bijwerkingen, en dat is mede te wijten aan een gebrekkige registratie.’’
 
Maakt u zich ook zorgen, bel ons tijdens kantoortijden via 0475-317272, of mail naar meldpunt@hartpatienten.nl

Reacties (3)

 • afbeelding van Korrie
  Korrie ( )

  Hoe weet ik welke stent het umcg in eind 2015 heeft gebruikt

  mrt 20, 2019
 • afbeelding van Henk
  Henk ( )

  Betekent wat hierboven staat dat de stents die zijn geplaatst tussen 2012 en 2016 geen risico vormen. Wees daar nu helder in en schep niet onnodig verwarring als alleen geplaatste stents in 2016 en 2017 een risico vormen.

  mrt 21, 2019
 • afbeelding van Pepijn (47 jaar)
  Pepijn (47 jaar) ( )

  Het steunt mij dat hier nu goed naar wordt gekeken.
  Ik heb een oplosbare stent gekregen en iedereen was blij dat ik er op tijd bij was want ik had nog geen infarct gehad. In de wachtruimte de oplosbare stent geweigerd maar op de operatietafel me toch laten overhalen. 5 weken later een hart en herseninfarct doordat de stent vol bloedproppen zat. Tijdens het plaatsen van de nieuwe stent in de oplosbare scheurde m'n ader aan de uiteinden en daar hebben ze weer een stent aan gebeunhaast. M'n omgeving adviseerde om actie te ondernemen maar ik vond dat te stressvol en was blij dat ik nog leefde (scheelde niet veel). Mocht het nodig zijn om mijn verhaal te doen om de gevolgen van het plaatsen van deze stent te bekrachtigen dan wil ik dat graag doen. Samen staan we sterker.

  Pepijn

  mrt 23, 2019

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.