default-header
HomeNieuwsLaat Onderzoeksraad gebruik oplosbare stent onderzoeken

Laat Onderzoeksraad gebruik oplosbare stent onderzoeken

woensdag 20 maart 2019, door Hartpatiënten Nederland

Hartpatiënten Nederland heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid gevraagd een diepgaand onderzoek in te stellen naar de absorb stent. Dat is een oplosbare stent die tussen 2012 en 2017 gebruikt is.

Hartpatiënten Nederland heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid gevraagd een diepgaand onderzoek in te stellen naar de absorb stent. Dat is een oplosbare stent die tussen 2012 en 2017 gebruikt is. Deze zogenoemde Absorbstent werd gemaakt door fabrikant Abbott. Eind 2017 werd de stent uit de markt genomen. En niet zomaar!
 
De oproep van Hartpatiënten Nederland wordt ondersteund door hoogleraar cardiologie Martin Schalij van het Hart-longcentrum in Leiden, en emeritushoogleraar patiëntveiligheid Jan Klein van de Erasmusuniversiteit in Rotterdam. 
 
De Absorb stent, waar het over gaat, is tussen 2012 en 2017 bij duizenden hartpatiënten geplaatst, zonder dat deze patiënten is gewezen op de vaak vergaande risico’s van deze stent. Hoewel de stent werd geïmplanteerd als medisch hulpmiddel tegen kransslagadervernauwing, leidde de Absorb stent tot een verhoogde kans op trombose. De risico’s waren echter al in 2014 bekend, bracht gezamenlijk onderzoek van het VPRO-radioprogramma Argos en platform Follow the Money zaterdag aan het licht.
 
Problemen met de stent leidden tot 150 meldingen bij de Inspectie Gezondheid en Jeugd, waarbij in een geval een patiënt overleed aan een hartinfarct, aldus Argos en FTM. Behandelde patiënten zijn onvoldoende op de hoogte gebracht van mogelijke bijwerkingen, en dat is mede te wijten aan een gebrekkige registratie. 
 
Naar aanleiding van de radio-uitzending stond de telefoon bij de stichting Hartpatiënten Nederland de afgelopen dagen roodgloeiend. Ook kwamen er talloze mails binnen bij het Meldpunt. 
 
,,Veel mensen bellen met vragen over bij welk ziekenhuis de stent geplaatst is, en door welke cardiologen’’, zegt medewerkster Aysegül Er van Hartpatiënten Nederland. ,,Ook weten ze vaak niet welke stent ze dragen, en hoe ze daar achter kunnen komen. En hoe het nu verder moet. Een mevrouw belde dat haar man in 2016 is overleden na een stenttrombose. Iemand anders belde dat hij zich zorgen maakt over de in 2016 geïmplanteerde stent, want hij blijft heel veel klachten houden. En mensen vragen zich af wat dat ,,oplosbaar’’ inhoudt: is de stent na drie jaar echt weg?’’
 
,,Wij leggen uit dat alleen mensen die een Absorb stent kregen in 2016 tot maart 2017 binnen de risicogroep vallen. Zij kunnen het beste contact opnemen met hun behandelend cardioloog. Het probleem is dat de registratie gebrekkig is. Dus we kunnen veel vragen niet direct beantwoorden, maar we zoeken het zoveel mogelijk uit.’’
 
,,Wij horen van mensen dat hen niet gezegd is dat zij een oplosbare stent dragen en wat de risico’s daarvan zijn. Ook dat behandelde patiënten onvoldoende op de hoogte zijn gebracht van mogelijke bijwerkingen, en dat is mede te wijten aan een gebrekkige registratie.’’
 
Maakt u zich ook zorgen, bel ons tijdens kantoortijden via 085 081 1000, of mail naar meldpunt@hartpatienten.nl

Geef een reactie