default-header
HomeNieuwsKorte vakanties: goed voor gezondheid en welbevinden

Korte vakanties: goed voor gezondheid en welbevinden

dinsdag 25 mei 2010, door Hartpatiënten Nederland

Werkende Nederlanders gaan er geregeld tussenuit om de accu weer op te laden. Het  positieve effect van korte vakanties op welbevinden en gezondheid is nu ook wetenschappelijk aangetoond.

Jessica de Bloom van de Radboud Universiteit Nijmegen deed onderzoek onder 93 werkende Nederlanders die een lang weekend of een midweek doorbrachten op een vakantiepark in Nederland. Haar onderzoek laat zien dat een korte vakantie een uitstekend middel is om van het werk te herstellen. De recreanten voelden zich tijdens de korte vakantie gezonder, energieker, minder gespannen en vermoeid dan daarvoor op het werk.

Wèl vinden vakantiegangers het lastig om het positieve gevoel vast te houden. Na thuiskomst zitten de meesten snel weer in hun gewone werk- en leefsituatie en voelen zich hetzelfde als voor de vakantie.

Dienstverlening en administratie

Deelnemers aan het onderzoek waren gemiddeld 42 jaar oud en werkten gemiddeld 36 uur per week in de dienstverlening (29 procent), administratieve sector (28 procent), zorg (14 procent), ambachtelijke beroepen (13 procent) en andere beroepen (16 procent). Iets minder dan eenderde gaf leiding aan personeel. De recreanten vulden twee weken voor vertrek een digitale vragenlijst in waarop zij aangaven hoe ze zich voelden. Deze meting vormde het referentiepunt voor alle volgende metingen. Op de eerste dag na aankomst op het vakantiepark en op de laatste dag voor vertrek vulden ze opnieuw vragenlijsten in. Na afloop werden ze nog drie keer ondervraagd.

Zomervakantieonderzoek

Jessica de Bloom onderzocht eerder al het effect van middellange ( negendaagse) wintersportvakanties. De resultaten uit deze en andere studies zijn te vinden op: www.vakantiestudie.nl.

Deelnemers gezocht

De Bloom en collega’s starten deze zomer een onderzoek naar de effecten van doorgaans langere zomervakanties op de gezondheid en het welbevinden van werkenden. Zij zoeken nog deelnemers voor dit onderzoek. Vakantiegangers die meer informatie willen over dit onderzoek en zich eventueel willen opgeven als deelnemer kunnen terecht op www.vakantiestudie.nl

Bron: Radboud Universiteit

Ook zin in een korte vakantie? Reis dan mee met Hartbrugreizen!


Geef een reactie