default-header
HomeNieuwsKijk uit: ze weten (bijna) alles van je!

Kijk uit: ze weten (bijna) alles van je!

dinsdag 11 juli 2017, door Hartpatiënten Nederland

Hartpatiënten Nederland is boos dat nogal wat websites over medische onderwerpen je gegevens verkwanselen aan bedrijven. Die kunnen met jouw gegevens geld verdienen. Als je niet uitkijkt, weten ze (bijna) alles van jou.

Hartpatiënten Nederland is boos dat nogal wat websites over medische onderwerpen je gegevens verkwanselen aan bedrijven. Die kunnen met jouw gegevens geld verdienen. Als je niet uitkijkt, weten ze (bijna) alles van jou.
De Consumentenbond is vandaag een actie gestart tegen twintig websites met medische informatie over verslavingen en ziektes. Die websites geven adverteerders inzage in het zoekgedrag van mensen. Mensen zoals u die deze websites bezoeken, weten intussen van niets, en hebben dus ook geen toestemming voor deze kwalijke praktijken gegeven gegeven.
Het gaat hierbij onder meer om de websites van de Hartstichting (!), Alzheimer-nederland.nl, depressie.nl en verslaving.nu . Zeer kwalijk, vindt Hartpatiënten Nederland in navolging van de Consumentenbond. Het is immers een ernstige zaak als websites over onderwerpen die met onze gezondheid te maken hebben bezoekers onvoldoende beschermen tegen pottenkijkers. Stel je zoekt iets over je ziekte op, dan geeft zo’n website dat zonder jouw toestemming zomaar door aan Google en Facebook. Hun advertentiebedrijven achtervolgen de websitebezoeker vervolgens ook op andere websites met reclame over die gevoelige onderwerpen, aldus de consumentenbond. En eenmaal gevonden, laten ze je niet meer los. Big business, kortom. ‘Behalve dat de gezondheidswebsites zoekgedrag lekken naar advertentiebedrijven, deugen hun privacyverklaringen niet en sommige sites werken met onbeveiligde verbindingen, terwijl zij gegevens van bezoekers opvragen’, schrijft de consumentenbond. De bond heeft de websites hierop aangesproken, en ‘de meeste’ hebben volgens de bond beterschap beloofd. 
 
De bond deed onderzoek bij de volgende websites:
 
Websites met informatie over ziekten: Alzheimer-nederland.nl, Depressie.nl, Dokterdokter.nl, Gezondheidsnet.nl, Hartstichting.nl, Kanker.nl, Longfonds.nl, Mens-en-gezondheid.infonu.nl, Psychischegezondheid.nl, Psyq.nl.
Websites met informatie over verslavingen: Alcoholinfo.nl, Brijder.nl, Dehoop.org, Drugsinfo.nl, Drugsinfoteam.nl, Jellinek.nl, Spoor6.nl, Trubendorffer.nl, Verslaving.nu, Vnn.nl.
 
Wat kun je doen om opdringerige pottenkijkers die op je geld en gegevens uit zijn, buiten de deur te houden? De Consumentenbond is hiertoe een actie gestart om mensen hiervan bewust te maken. De bond heeft een test op internet gezet, waar mensen kunnen achterhalen of zij ook worden ,,uitgekleed’’. Zie https://www.consumentenbond.nl/acties/baas-data 
 
Even voor de volledigheid: onze organisatie Hartpatiënten Nederland heeft helemaal niets te maken met de Hartstichting. Wij zijn een onafhankelijke belangenorganisatie in tegenstelling tot sommige andere patiënten belangenorganisatie die geld aannemen van de farmaceutische industrie. Dat doen wij uit principe niet. Want wiens brood men eet, diens woord men spreekt.
 
 

 


Geef een reactie