default-header
HomeNieuws‘Kiem hartinfarct wordt al in puberteit gelegd’

‘Kiem hartinfarct wordt al in puberteit gelegd’

donderdag 23 maart 2017, door Hartpatiënten Nederland

“We moeten af van het beeld dat hartfalen alleen maar voorkomt bij ouderen”

"We moeten af van het beeld dat hartfalen alleen maar voorkomt bij ouderen", zegt cardioloog Janneke Wittekoek. Ze waarschuwt: als je een hartinfarct op latere leeftijd wilt voorkomen, moet je al in je puberteit gezonder gaan leven.
 
De belangrijkste oorzaak van een hartinfarct is slagaderverkalking. Als je dat hebt, gaat het nooit meer weg. Bij slagaderverkalking stapelen vetten en lichaamscellen zich op in de wand van het bloedvat. Daardoor worden de slagaders steeds nauwer en is de kans op een hartinfarct groter. Het is een proces dat al start in je jeugd en kan versnellen als je ongezond leeft.
 

Niet te genezen 

Een stille ziekte waar je lange tijd vrij weinig van merkt. "Het is toch te gek voor woorden dat we gaan zitten wachten totdat er een bloedvat dichtgeslibd is. En dat ik jou met een vermanend vingertje moet gaan bewegen om je leefstijl aan te passen."
 
De risicofactoren voor een hartinfarct zijn overgewicht, hoge bloeddruk, hoog cholesterol, diabetes en roken. Allemaal factoren die ervoor zorgen dat de bloedvaten dichtslibben. Volgens Wittekoek is niet iedereen zich bewust van deze oorzaken. Uit nieuw onderzoek van de Hartstichting blijkt dat de meeste 35-plussers de belangrijkste oorzaak van een hartinfarct onderschatten. 70 procent denkt zelfs dat het te genezen is terwijl dat niet zo is.
 
Lees verder op rtlnieuws.nl
 
 
 

Geef een reactie