default-header
HomeNieuwsKan iedereen leren reanimeren?

Kan iedereen leren reanimeren?

dinsdag 12 december 2017, door Hartpatiënten Nederland

Dat laatste zou mooi zijn! Daarvoor bestaan cursussen. Iedereen zou die cursussen moeten volgen. Stel je voor je partner, moeder, vader, of kind krijgt een hartstilstand.

Dat laatste zou mooi zijn! Daarvoor bestaan cursussen. Iedereen zou die cursussen moeten volgen. Stel je voor je partner, moeder, vader, of kind krijgt een hartstilstand. Dan sta je machteloos toe te kijken hoe een dierbare sterft, als je niet kunt reanimeren. Reanimatie verhoogt de kans dat iemand een hartstilstand overleeft. 

Een hartstilstand komt vaker voor dan je denkt! Elke week krijgen buiten het ziekenhuis zo’n driehonderd mensen een hartstilstand. Thuis, op school op straat, in de winkel, op het sportveld, op de werkvloer, noem maar op. Een omstander die direct weet wat te doen en begint met reanimeren, verdubbelt de overlevingskans van het slachtoffer. Het is wel noodzakelijk om direct of in elk geval binnen drie of vier minuten te beginnen met reanimeren. Anders wordt de schade aan allerlei inwendige organen door zuurstofgebrek erg groot. Door een cursus te volgen weet je niet alleen wat te doen, je hebt daardoor ook voldoende zelfvertrouwen om te weten wat je moet doen.

Waaruit bestaat een reanimatie?

Reanimeren houdt – kort samengevat – in dat u bij een slachtoffer met hartstilstand dertig keer achter elkaar de borst flink indrukt en daarna twee maal beademt via de mond, om vervolgens weer door te gaan met borstmassage. Dit opnieuw dertig keer, dan weer tweemaal beademen, enzovoorts. Daarmee doorgaan tot een arts of een medewerker van de ambulancedienst het werk overneemt, óf u zegt dat u kunt stoppen met reanimeren. Het is lastig om te zeggen hoe je precies moet handelen als je niet eerst een cursus reanimeren hebt gevolgd. Om meerdere redenen.  
 
Allereerst moet je weten hoe je kunt controleren of iemand een hartstilstand heeft. En verder hoe en wanneer je kunt beslissen dat reanimatie echt nodig is. Je moet een procedure/protocol volgen, waarbij je iemand anders 112 laat bellen en weer iemand anders een defibrillator (AED) laat zoeken. Je moet weten hoeveel druk je mag uitoefenen op een borstkas: bij een klein kind echt heel anders dan bij een volwassene! En bovenal: een cursus brengt je voldoende zelfvertrouwen bij om te gaan reanimeren en anderen opdrachten te geven. Hartpatiënten Nederland organiseert cursussen of weet waar cursussen gegeven worden. Ook kunt u bij Hartpatiënten Nederland een handige brochure bestellen met instructies wat te doen bij hartstilstand. 
 
 
Hoe dan ook: leer reanimeren! Voorkom dat je machteloos toeziet hoe een dierbare ineenzakt en jij met de handen in het haar zit in plaats van levensreddend te handelen. De brochure "Leren reanimeren" is geschreven onder leiding van een vooraanstaand cardioloog en behandelt ook het omgaan met een AED, een levensreddende defibrillator. Kijk op leer reanimeren of bel tijdens kantooruren met Hartpatiënten Nederland via 085 081 1000. De brochure (52 pagina's in full color) kost € 4,75 per stuk inclusief verzendkosten. Reanimatiecertificaten zijn voor gecertificeerde instructeurs beschikbaar.
 

Wat heb ik aan een EHBO-diploma?

Iedereen maakt het wel eens mee: uitkomen bij een ongeval. Je wilt dan niet werkloos blijven toekijken, verlamd omdat je niet weet wat te doen. Hoe anders is de situatie wanneer je een EHBO-cursus hebt gevolgd, en met het diploma op zak precies weet wat er van je verwacht wordt: helpen. Je weet dan immers wat je moet doen en draalt geen seconde. Het diploma kunt u halen bij Het Oranje Kruis. Het examen wordt er afgenomen door een onafhankelijk examenteam. Sinds 1 januari 2017 is Eerste Hulp aan kinderen onderdeel van het Diploma Eerste Hulp.  Voor meer informatie over de certificering, examinering en instructeurskiezer van Het Oranje Kruis kunt u een kijkje nemen op de website het Oranje Kruis.
 
 
 

 

 


Geef een reactie


Reacties (2)