default-header
HomeNieuwsKamperen is populairder dan ooit

Kamperen is populairder dan ooit

woensdag 10 februari 2016, door Hartpatiënten Nederland

Kamperen is populairder dan ooit. Maar niet iedereen wil of kan zelf met een camper of caravan de lange autowegen op. Daarom overwegen we om georganiseerde kampeerreizen in ons aanbod op te nemen. Denkt u met ons mee?

Kamperen is populairder dan ooit. Maar niet iedereen wil of kan zelf met een camper of caravan de lange autowegen op.
Daarom overwegen we om georganiseerde kampeerreizen in ons aanbod op te nemen. Denkt u met ons mee?

Veel senioren hebben vroeger jarenlang gekampeerd, met of zonder kinderen. Voor vertrek werd de auto volgestouwd met de tent en andere kampeerspullen. Of de caravan of vouwwagen werd achter de gezinsauto gekoppeld. Broodjes en koffie mee en lekker op weg, over de Franse autoroutes of Duitse snelwegen. Waren de eventuele kinderen eenmaal het huis uit, dan ging het kamperen nog jaren door, vaak met een eigen camper of caravan.

Kamperen is onder Nederlanders erg populair. In 2012 brachten Nederlandse kampeerders nog 42 miljoen nachten door op een Europese camping, in 2013 waren dit al bijna 44 miljoen nachten. Dat ook senioren nog altijd van kamperen houden bewijst bijvoorbeeld de populariteit van het kampeerprogramma ‘We zijn er bijna’ van Omroep Max, over een groep van 44 kampeerders die met een caravan de Italiaanse kust ontdekten. Het programma trok per week gemiddeld een dikke 1 miljoen kijkers.

Juist bij deze doelgroep zijn ook campers erg in trek. Op dit moment zijn er al zo’n 90.000 in Nederland, meldt brancheorganisatie BOVAG. In 2009 waren dat er nog 60.000. De brancheorganisatie zoekt de verklaring voor die stijging in de vergrijzing. De steeds groter wordende groep senioren is koopkrachtig, heeft veel vrije tijd en is altijd al reislustig geweest.

Over de camping sloffen
Helaas kan er een moment komen dat het zelfstandig kamperen niet meer zo vanzelfsprekend is. U ziet op tegen de lange rit over de autowegen. Of u heeft medische problemen en durft het gewoonweg niet meer aan, omdat u bang bent dat u onderweg onverhoopt medische zorg nodig hebt en daar te ver van uit de buurt bent. Dat kan een reden zijn om uit te wijken naar onze HartbrugReizen, waarbij hulp altijd voorhanden is.

Maar die kampeerreizen, daar denkt u met weemoed aan terug. Dat ultieme gevoel van vrijheid dat je hebt als je op je teenslippers over de camping sloft, met in je handen een zak verse croissants of Kaiserbrötchen. Die typische, ongedwongen sfeer die je op een camping proeft. Hoe je trots kon zijn als je zelf, van een plastic fles, een wespenvanger in elkaar had geknutseld of een provisorische pasta in elkaar had gedraaid op een simpel campinggasstel. En hoe lekker dat boerenwijntje dan smaakte, dik verdiend na alle noeste arbeid.

In 2011 hield ANWB-blad de Kampeer en Caravan Kampioen een enquête onder haar lezers, onder meer naar hun beweegredenen om te kamperen. Bijna 100 procent van de respondenten gaf ‘het gevoel van vrijheid’ aan als belangrijkste reden. Dat je dicht bij de natuur leeft stond, met 62 procent, op de tweede plaats. En 57 procent van de respondenten gaf aan het fijn te vinden dat op de camping alle status wegvalt.

Georganiseerde kampeerreizen
Er zijn organisaties die georganiseerde kampeerreizen aan bieden, zoals de ANWB (www.anwbkampeerreizen.nl) en ACSI (www.acsireizen.nl). Hierbij hoeft u niet meer alles zelf te regelen. Alle campings en onderkomens en vaak ook excursies zijn voor u geregeld. Maar bij deze reizen moeten deelnemers wel met eigen vervoer reizen. Voor hartpatiënten kan dat een brug te ver zijn. Daarom overwegen wij om ook dit soort reizen in ons reisprogramma op te nemen, maar dan reist u met de groep in een luxe touringcar naar de plaats van bestemming. Dit alles met de begeleiding die u van ons gewend bent: de basis bij al onze reizen is dat hartpatiënten – en andere geïnteresseerden – met ons veilig op vakantie kunnen, met een vangnet bij medische calamiteiten. Er is dus ook altijd een verpleegkundige in de buurt, ook bij de excursies onderweg en ter plaatse.

Glamping
Kamperen hoeft ook zeker niet te betekenen dat u met een toiletrol over het campingterrein moet en ’s morgens in de rij staat voor een tochtig douchehok. Een relatief nieuwe trend op kampeergebied is Glamping: kamperen, maar dan wel met de luxe van thuis. Dat is waar wij ook aan denken, mochten we daadwerkelijk kampeerreizen gaan organiseren. U logeert in een luxe stacaravan of chalet en hoeft bij aankomst bij wijze van spreken alleen nog maar uw koffer uit te pakken en een lekker flesje wijn koel te zetten.

Wat we voor ogen hebben is een georganiseerde groepsreis, inclusief vervoer en onderdak, waarbij u toch voldoende individuele vrijheid hebt op de camping. Zodat u weer dat heerlijke, vrije campinggevoel van ‘vroeger’ kunt ervaren. We willen graag weten of er interesse is in dit soort reizen en wat úw ideeën hierover zijn. U kunt dit mailen naar roermond@hartpatiënten.nl. Of bel ons, op 085 081 1000. Denkt u met ons mee? Wij stellen uw mening zeer op prijs!

Auteur: Heidi Klijsen

Dit artikel is eerder gepubliceerd in HartbrugReizen 1-2015


Geef een reactie