default-header
HomeNieuwsKabinet ziet probleem niet met sponsor coca cola EU-voorzitter

Kabinet ziet probleem niet met sponsor coca cola EU-voorzitter

vrijdag 29 maart 2019, door Hartpatiënten Nederland

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken heeft geen enkele moeite met het sponsoren door Coca Colas van het Europese voorzitterschap van Roemenië. Dat antwoordt hij op vragen van Partij voor de Dieren en SP.

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken heeft geen enkele moeite met het sponsoren door Coca-Cola van het Europese voorzitterschap van Roemenië. Dat antwoordt hij op vragen van Partij voor de Dieren en SP. De partijen hadden hun vraagtekens gezet bij het sponsorschap van één van de belangrijkste politieke posities in Europa, na een actie van foodwatch.
 
Weliswaar vindt ook Blok en daarmee het kabinet dat “het goed zou zijn als de EU een voorbeeldfunctie vervult” in de strijd tegen ongezonde voeding. Maar verder als dit diplomatieke antwoord komt hij niet. Hij ziet geen gevaar voor belangenverstrengeling, laat hij weten.
 
Blok ziet geen reden de huidige voorzitter Roemenië hierop aan te spreken. Hartpatienten Nederland maakt zich mét foodwatch zorgen over mogelijke belangenconflicten. En wel omdat op de Europese agenda onderwerpen staan die Coca-Cola direct raken zoals het voedselkeuzelogo, een suikertaks en kindermarketing. Alleen al de schijn van dergelijke belangenconflicten zouden moeten worden voorkomen, vindt ook Hartpatiënten Nederland. 
 
Daarnaast vinden ook wij, net als foodwatch, dat de Europese Unie zich niet moet laten gebruiken door Coca-Cola bij in de marketing voor ongezonde producten. Billboards, Coca-Cola zitzakken en drankjes zijn onderdeel van de sponsoring van het Roemeense EU-voorzitterschap. In een tijd waarin de Wereldgezondheidsorganisatie spreekt over een ‘obesitasepidemie’, is dergelijke sponsoring ongepast.
 
Het kabinet lijkt geen enkele moeite te willen doen deze zorgen weg te nemen. En dat is teleurstellend.  Al 70.000 mensen hebben inmiddels hun zorgen geuit over het sponsorschap van Coca-Cola.
 
 

Geef een reactie