default-header
HomeNieuwsJongeren massaal als donor

Jongeren massaal als donor

maandag 5 april 2010, door Hartpatiënten Nederland

60% bereid leven ander te redden
LEIDEN – Bijna twee van de drie 18-jarigen blijkt het leven van een ander te willen redden door hun organen af te staan nadat ze overleden zijn.

Opvallend daarbij is dat meer vrouwen (ruim 65%) dan mannen (52%) dat zouden doen. Bijna de helft van de ondervraagde vrouwen wil binnenkort ook haar keuze in het Donorregister vastleggen, tegenover bijna 30% van de mannen. Jongeren geven wel aan dat ze de beslissing om wel of geen orgaandonor te worden echt lastig vinden. 35% van de 18-jarigen geeft aan (nog) niet te weten of ze hun keuze willen registreren.

Deze cijfers komen uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse Transplantatie Stichting, in samenwerking met www.jaofnee.nl, onder ruim 500 17- en 18-jarigen. Aanleiding voor het onderzoek is het donorregistratiepakket dat rond deze tijd bij 200.000 18-jarigen op de deurmat valt. Het onderzoek gaat over de nieuwe keuzes waar 18-jarigen de nieuwe mee geconfronteerd worden, zoals wel of niet gaan stemmen en wel of niet op kamers gaan. Ook wordt hen gevraagd of ze hun keuze om wel of misschien juist niet orgaandonor te willen worden vastleggen in het donorregister: Ja of Nee? De brief aan de 18-jarigen maakt dit jaar deel uit van de landelijke campagne om het aantal donorregistraties te bevorderen: ‘Nederland zegt Ja’.

 

Het donorregistratiepakket voor de 18-jarigen

Ieder jaar ontvangen alle jongeren die het jaar daarvoor 18 werden een donorregistratieformulier. Dit jaar is het pakket in een compleet nieuw jasje gestoken. Het pakket bestaat uit een bewaarmapje waar naast het vernieuwde donorformulier ook een JaofNee-pen is ingestoken om het gedeeltelijk vooringevulde formulier verder in te vullen. Alleen de keuze, de datum en de handtekening ontbreken nog.

 

Het onderzoek

Het onderzoek onder 500 17-en 18-jarigen werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Panel Wizard. Aan de 17- en 18-jarigen zijn diverse vragen voorgelegd die te maken hebben met de keuzes die je maakt rond je 18e. Is 18 überhaupt een specialere leeftijd dan andere jaren? Ga je wel of niet studeren, wel of niet het huis uit, op welke partij ga je stemmen en word je wel of geen orgaandonor? Voor 70% van de jongeren is de leeftijd 18 een echte mijlpaal. En dat komt met name omdat ze nu eindelijk volgens de wet volwassen zijn en er meer verantwoordelijkheden bij krijgen.

Alle cijfers uit het onderzoek vindt u op donorvoorlichting.nl.

Bron: Nederlandse Transplantatie Stichting


Geef een reactie