default-header
HomeNieuws“Jaarlijks duizenden doden door verkeerde medicatie en we kunnen er nu wat aan doen.”

“Jaarlijks duizenden doden door verkeerde medicatie en we kunnen er nu wat aan doen.”

maandag 15 februari 2016, door Hartpatiënten Nederland

Verkeerde medicatie kost jaarlijks ondanks talrijke initiatieven zowel nationaal als internationaal duizenden levens. Ook is er mede door een verwachtte toename van aantal chronisch zieken met Multimorbiditeit meerdere kwalen tegelijkertijd en de vergrijzing geen zicht op verbetering. Multimorbiditeit leidt al snel tot Polyfarmacie tot (meerdere medicijnen tegelijker tijd) bij vooral ouderen en andere kwetsbare groepen.

Voor Alexander Grassi, voorzitter Aandacht voor Medische Bijsluiter, was dit de reden een open brief aan de Minister te sturen. Grassi: “Ik begrijp het niet; Wij hebben de beste zorgprofessionals, die met geavanceerde apparatuur werken en daarmee de meest gecompliceerde operaties succesvol uitvoeren. Dit is iets om trots op te zijn, maar het is onbegrijpelijk dat het bij minder complexe gevallen zo vaak mis gaat.”

Uitkomst van de workshops en de vele gesprekken die zijn gevoerd, laten zien dat grote winst bereikt kan worden als er naast de curatieve zorg wordt gewerkt aan het verhogen van de gezondheidsvaardigheden (Health literacy). Dit bevordert preventie en verhoogd welzijn.

Grassi: “ Onze vereniging mist misschien wel de X-factor, geen baanbrekende onderzoeken of medische doorbraken. Wat wij wel hebben is een offer you can’t refuse. Minder doden, minder ziekenhuisopnamen en lagere ziekenhuiskosten door gebruik te maken van bestaande technologie. Wie wil dat niet?

Geschreven door onze redactie.

Geef een reactie