default-header
HomeNieuwsInternationale primeur voor Roermond winkelen voor je gezondheid

Internationale primeur voor Roermond winkelen voor je gezondheid

AandoeningLeefstijl

vrijdag 12 mei 2023, door Hartpatiënten Nederland

Roermond – De stad Roermond kent een internationale primeur met een winkel waarin alles draait om je gezondheid. Midden in de Roermondse binnenstad veranderde een pand aan de Steenweg 25 sinds vrijdag 12 mei in een center genaamd ‘Roermond Gezond 2030’ waarbij het winkelend publiek zijn mening mag geven over gezondheid en wat daarbij hoort. De ruimte wordt gebruikt om te bestuderen hoe je de gezondheidszorg kunt “delokaliseren”. Een moeilijk woord voor: ook op andere plekken dan alleen in dokterspraktijken of ziekenhuizen uit kunt oefenen.

Het gaat vooralsnog om een test waarbij onderzoekers van onder meer de Universiteit en het academisch ziekenhuis van Maastricht betrokken zijn, evenals de Hogeschool Zuyd. Die gaan zich buigen over vraagstukken als: kan de lokale horeca ondernemer een gezondere menukaart aanbieden? En kan de apotheek ook andere zorg verlenen?

De urgentie voor dit soort activiteiten is groot. De druk op de gezondheidszorg neemt immers toe, en tegenover een verwachte verdubbeling van de zorgvraag staat een afnemend aantal mensen dat nog in de zorg wil werken. Een zorginfarct voorkomen heeft uiterste prioriteit. Er dreigt er een benauwende situatie. Daarom moet er meer worden ingezet op het laagdrempelig aanbieden van zorg. Door bijvoorbeeld de eenvoudige gezondheidsdiensten zoals het meten van de bloeddruk bij meer aanbieders zoals in winkels beschikbaar te maken, kan de druk op de huisartsen en de ziekenhuizen verminderd worden. In Roermond wordt er nu onderzoek gedaan naar de mogelijke rol van de binnenstadondernemer hierin.

Strategiemedewerker Lucien Engelen van het Laurentius Ziekenhuis in Roermond slaagde erin de medewerking te krijgen van mensen uit de wereld van onderwijs, zorgverzekeraars, overheidsinstanties, zorgaanbieders en het bedrijfsleven. Samen werken zij aan een plan dat een blijvende, positieve impact kan hebben op de middenstand en gemeenschap.


Geef een reactie