default-header
HomeNieuwsInspectie roept vervuilde metformine terug

Inspectie roept vervuilde metformine terug

BehandelingBelangenbehartiging

donderdag 26 november 2020, door Hartpatiënten Nederland

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft een aantal partijen metformine van de markt gehaald. De medicijnen bevatten volgens de inspectie te grote hoeveelheden van de schadelijke stof NDMA. De inspectie zegt dat alleen deze partijen van het diabetesmedicijn verontreinigd zijn. Buiten deze partijen voldoet metformine wel aan de normen.

Volgens de inspectie is er overigens geen risico voor patiënten die de verontreinigde metformine hebben gebruikt. Metformine werd de afgelopen drie maanden onderworpen aan een groot Europees onderzoek, waarbij alle fabrikanten hun medicijnen lieten testen op de aanwezigheid van NDMA. Zo’n test is sinds 1 november verplicht. Enkele partijen van drie merken bevatten te veel van deze stof. Het gaat om de merken Centrafarm, Consilient Health en TEVA.

Deze partijen worden teruggeroepen. Apothekers weten welke partijen worden teruggeroepen. Patiënten kunnen hun medicijn daar omruilen voor een gelijkwaardig geneesmiddel.


Geef een reactie


Reacties (4)

 • Marijke 27 november 2020

  Graag zou ik zelf zien om welke partijen het gaat.
  Wordt met een partij een ‘batch’ bedoeld of gaat het om specifieke doseringen?

 • J.Visbeen 1 december 2020

  Ik heb diabetes 2, wekelijks ontvang ik een medicijnen rol met 1 metformine tablet 500 mg die ik dagelijks. inneem.
  Mijn apotheek is BENU Haringvliet Antoon Coolenstraat 112 3245 MC Sommelsdijk Is dit bericht bij deze apotheker ontvangen?.
  Ik heb dit bericht gelezen op de site van Hartpatiënten Nederland waar ik lid van ben .

 • J.Visbeen 1 december 2020

  OP MIJN MEDICIJNEN ROL GEBRUIK IK IWDERE DG 1 X METFORMINE TABLT 500 MG ZOALVOOR GESCHREVEN HERHAAL RECEPT. IK HEB DIABETES 2 IK BEN LID VAN hARTPATIENTEN NEDRELAND EN DONEER JAARLIJKS € 30,00