default-header
HomeNieuwsIndirect 2500 doden per jaar door teveel zout

Indirect 2500 doden per jaar door teveel zout

woensdag 3 februari 2010, door Hartpatiënten Nederland

Per jaar zijn 2500 sterfgevallen aan hart- en vaatziekten in Nederland terug te voeren op teveel zout in de voeding. Zout is daarmee een groter risico voor de volksgezondheid dan wel wordt gedacht.

Teveel zout verhoogt het risico op een hoge bloeddruk en daardoor op hart- en vaatziekten en nierziekten. Het Voedingscentrum, de Nederlandse Hartstichting en Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR, vragen gezamenlijk aandacht voor dit probleem. Ze roepen de week van 1 tot 7 februari 2010 uit tot zoutweek.

De drie organisaties sluiten hiermee aan bij het initiatief van de World Action on Salt and Health (WASH). Deze organisatie vraagt in de eerste week van februari wereldwijd aandacht voor het thema zout en gezondheid.

De gemiddelde Nederlander eet per dag 9 tot 10 gram zout, terwijl de grens van 6 gram niet overschreden zou moeten worden. Het meeste zout zit in bewerkte producten, zoals kant-en-klaarmaaltijden en pizza’s, soepen, sauzen en hartige snacks. Die consumptie van teveel zout gaat vaak ongemerkt.

Als fabrikanten minder zout aan hun producten zouden toevoegen, kan dat per jaar zo’n 2500 sterfgevallen schelen. Die schatting van Wageningen University geldt wanneer de hoeveelheid zout in de voeding zou dalen met 3 gram per dag. Nog minder zout levert nog meer winst op voor de volksgezondheid.

De levensmiddelenindustrie werkt vanuit de Taskforce Zout aan het terugbrengen van de hoeveelheid zout in levensmiddelen. Eind dit jaar moet er ten opzichte van 2006 12% minder zout in eten zitten. Daarmee wordt echter de de doelstelling van 6 gram nog niet gehaald. Het Voedingscentrum, de Nederlandse Hartstichting en Wageningen University roepen fabrikanten op het zoutgehalte op het etiket te vermelden, zodat consumenten zien hoeveel zout producten bevatten.

Consumenten kunnen zelf ook letten op zout. Tips en tests staan op www.voedingscentrum.nl/zoutweek of op www.hartstichting.nl/zoutquiz. In de week van 8 tot 12 februari besteedt diëtiste Elly Kaldenberg elke ochtend aandacht aan zout in het programma Nederland in beweging op Nederland 1 van 6.45 tot 9.10 uur.

Bron: Wageningen Universiteit


Geef een reactie