default-header
HomeNieuwsImmuunsysteem belangrijk bij ontwikkeling slagaderverkalking

Immuunsysteem belangrijk bij ontwikkeling slagaderverkalking

woensdag 13 december 2017, door Hartpatiënten Nederland

Het immuunsysteem speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van slagaderverkalking, de onderliggende oorzaak van hart- en vaatziekten. Ontstekingsremmende medicatie kan misschien helpen, ontdekte Thomas van der Heijden.

Het immuunsysteem speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van slagaderverkalking, de onderliggende oorzaak van hart- en vaatziekten. Ontstekingsremmende medicatie kan misschien helpen, ontdekte Thomas van der Heijden. Promotie op 19 december.

Atherosclerose of slagaderverkalking is de onderliggende oorzaak van hart- en vaatziekten. In de slagaders, vaak in kransslagaders die het hart van zuurstof voorzien, ontstaan zogenaamde plaques tegen de vaatwand. Dit zijn ophopingen van lipiden of vetbolletjes in immuuncellen, die het bloedvat vernauwen of zelfs helemaal afsluiten. Vooral cholesterol is een vet dat bijdraagt aan het ontstaan van dit soort ophopingen, daarom weten we dat een eetpatroon met weinig cholesterol of verzadigde vetten de kans op hart- en vaatziekten verkleint.

Ontregeld immuunsysteem

‘In een plaque is eigenlijk een ontstekingsproces aan de gang,’ legt promovendus Thomas van der Heijden uit. Daarom onderzocht hij de wisselwerking tussen lipiden en het immuunsysteem bij het ontstaan van atherosclerose. ‘Zo ontdekten we dat extreme lipidenstapeling het immuunsysteem ontregelt. Extreem veel cholesterol zorgt dus dat immuuncellen anders gaan reageren, waardoor makkelijker atherosclerose kan ontstaan.’ Uit eerder onderzoek is ook bekend dat mensen bij wie het immuunsysteem minder goed werkt, bijvoorbeeld door een auto-immuunziekte, vatbaarder zijn voor atherosclerose. ‘Het immuunsysteem speelt dus een belangrijke rol bij het ontstaan van slagaderverkalking.’
 
Lees verder op medicalfacts.nl

Geef een reactie