default-header
HomeNieuwsHuisartsen hanteren behandeldoel LDL-cholesterol slecht

Huisartsen hanteren behandeldoel LDL-cholesterol slecht

maandag 15 maart 2010, door Hartpatiënten Nederland

Huisartsen hanteren bij de behandeling van patiënten met een hoog risico op een cardiovasculaire aandoening, bij slechts de helft de juiste streefwaarde voor LDL-cholesterol. Dat blijkt uit een Duits onderzoek dat is gepubliceerd in European Heart Journal.

Volgens de onderzoekers zijn de resultaten extrapoleerbaar naar artsen heel Europa.

Huisartsen

Het onderzoek stond onder leiding van prof. dr. Heribert Schunkert, cardioloog en hoofd van de Medizinische Klinik II van de Universität Schleswig Holstein in Lübeck. Bij 907 huisartsen is nagetrokken in hoeverre zij bij ruim 25 duizend patiënten de juiste behandeldoelen stelden. Bij 55 procent van de mannelijke patiënten en bij 49 procent van de vrouwelijke patiënten hanteren  de artsen de juiste LDL-streefwaarde.

Risico

De kans dat artsen de juist de behandeldoelen nastreven is het groots bij patiënten met het hoogste risico – een mycoardinfarct, coronaire vaatziekte of diabetes in de voorgeschiedenis. Van patiënten wiens behandeldoel 2,5 mmol/l was, kreeg 57 procent de juiste behandeling. Was concreet sprake van een eerder hartinfarct, dan volgden artsen bij 77 procent van de mannen de correcte streefwaarde. Bij vrouwen schatten de artsen de risico’s in deze risicogroep lager in. Hoe soepeler het behandeldoel (LDL-cholesterol 3,25 mmol/l of 4 mmol/l) des te nonchalanter artsen deze ook toetsten: in deze groep is bij maar 41,7 het behandeldoel correct opgevolgd.

Lees verder op Mednet.nl


Geef een reactie