default-header
HomeNieuwsHuisarts wordt vrouw

Huisarts wordt vrouw

vrijdag 12 februari 2010, door Hartpatiënten Nederland

Van de huisartsen in Nederland is 38% vrouw. Binnen vijf jaar zal dat meer dan de helft zijn. Hierdoor zal ook het aantal in deeltijd werkende huisartsen verder toenemen.

In de afgelopen tien jaar is het aantal huisartsen in Nederland met 16% toegenomen. Er zijn echter grote verschillen in ‘groeicijfers’ tussen mannen en vrouwen. Het aantal vrouwelijke huisartsen is in die periode bijna verdubbeld, terwijl het aantal mannen met 6% is afgenomen. Dit blijkt uit de huisartsenregistratie van het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg). Omdat van de huisartsen in opleiding rond 71% vrouw is, zal het aantal vrouwelijke huisartsen in de komende jaren veel sterker toenemen dan het aantal mannelijke huisartsen. Daardoor zal in 2015 meer dan de helft van de huisartsen vrouw zijn.

Aantal mannelijke en vrouwelijke huisartsen in de afgelopen tien jaar

Deeltijd
Bovengenoemde ontwikkelingen zullen onder meer tot gevolg hebben dat het aantal in deeltijd werkende huisartsen verder toeneemt. In 2009 werkte al 86% van de vrouwelijke huisartsen in deeltijd tegenover 41% van de mannen. En van de pas afgestudeerde huisartsen die nog op zoek zijn naar een praktijk, blijkt 92% van de vrouwen een deeltijdbaan te ambiëren tegenover 48% van de mannen. NIVEL-onderzoeker Lammert Hingstman: “De toename van het aantal vrouwen en het aantal in deeltijd werkende huisartsen, is een van de redenen dat in de afgelopen jaren de opleidingscapaciteit voor huisartsen is uitgebreid.”

Bron Nivel


Geef een reactie