default-header
HomeNieuwsHuidhonger

Huidhonger

Columns

zaterdag 13 juni 2020, door Hartpatiënten Nederland


Mensen zonder partner – of mét partner, maar één die niet zo fysiek ingesteld is – zullen het zwaar hebben in coronatijd. Want met het devies om anderhalve meter afstand te houden van elkaar, merk je al gauw hoe intens de kracht van aanraking is. Er is zelfs een naam voor het gemis van die aanraking: huidhonger. Dat kan iets seksueels zijn, maar – zeker bij vrouwen – is het vaak meer de behoefte aan een knuffel, handen vasthouden of een arm om je heen. En als je die vorm van affectie normaal gesproken vindt bij familie of vrienden, kom je nu van een koude kermis thuis.

Even kunnen we zoiets wel volhouden, maar nu er steeds vaker wordt gezegd dat afstand houden van iedereen buiten je eigen gezin ‘het nieuwe normaal’ wordt, wordt het denk ik tijd om met z’n allen op de barricades te klimmen. Want natuurlijk is het heel erg om het virus te krijgen of anderen te besmetten, maar het is óók heel erg als mensen ongelukkig of zelfs depressief worden van eenzaamheid.

Er is ooit een studie gedaan met babyaapjes die moesten kiezen tussen een surrogaatmoeder van staaldraad mét melk of een nepmoeder zonder melk, maar die wel lekker zacht was om tegenaan te liggen. Ze kozen voor het laatste… Aanraking is dus een eerste levensbehoefte, net zoals eten en onderdak dat zijn. Nu wil ik heus niet oproepen om massaal de regels van de overheid aan onze laars te lappen, maar ik zou iedereen wel willen aanraden om, als je die behoefte bij jezelf voelt, toch een vorm van aanraking te zoeken die wél veilig is.

Zo zag ik een knuffeltherapeute (ja, dat beroep bestaat) tips delen voor aanraakmethodes op afstand. Een alternatief voor de lepeltje-lepeltje-houding is bijvoorbeeld door allebei met het hoofd aan een andere kant te liggen, maar de benen in elkaar te verstrengelen. Of met de knieën opgetrokken te zitten en de voeten tegen elkaar. Misschien niet ideaal en zeker niet hetzelfde als een stevige omhelzing, maar ieder huidcontact is waardevol. En nu maar hopen dat we snel weer gewoon veilig kunnen knuffelen!

Column door: Marion van Es


Geef een reactie