default-header
HomeNieuwsHoning voor wondbehandeling

Honing voor wondbehandeling

vrijdag 11 december 2009, door Hartpatiënten Nederland

Honing wordt sinds eeuwen gebruikt bij de behandeling van wonden omwille van zijn antibacteriële werking om snel vuile wonden schoon te maken. Sinds enkele jaren worden de therapeutische eigenschappen van honing ook in de klassieke geneeskunde meer en meer erkend.

Bij gebrek aan studies die de voordelen van honing ondubbelzinnig aantonen, wordt het in Belgische ziekenhuizen slechts weinig toegepast en worden honingzalven en verbanden met honing ook niet terugbetaald door de zieketeverzekering – in tegenstelling tot vele andere zogenaamde ‘actieve verbanden’.
Honingzalven en –verbanden worden vooral aangeprezen voor wonden die slecht genezen en met lastige bacteriën geïnfecteerd zijn. Zelfs ziektekiemen die voor haast alle antibiotica ongevoelig (resistent) geworden zijn, zouden met honing te bestrijden zijn. Ook bij patiënten die chemotherapie ondergaan zouden operatie- of catheterwonden gemakkelijker helen met honingverbanden. Verder zouden honingverbanden zeer nuttig zijn bij eerste- en tweedegraads brandwonden en moeilijk geneesbare decubituswonden.

Lees het vervolg op Gezondheid.be


Geef een reactie