default-header
HomeNieuwsHet Hart en Vergeven

Het Hart en Vergeven

Columns

vrijdag 12 oktober 2012, door Hartpatiënten Nederland

Deze keer gaan we het eens hebben over een gewaagd onderwerp, namelijk vergeven. Vergeven is iets wat we niet zo graag doen, maar wat zeer heilzaam werkt. Het mis-
verstand zit hem in het doel van vergeving.

Onze koppigheid weerhoudt ons vaak van het vergeven van iemand.  We vinden dat de ander eerst maar eens op zijn knieën door het stof moet gaan om zijn of haar excuses aan te bieden of op zijn minst oprecht spijt moet betuigen.

Maar wat als die ander dat niet doet? Dan is de kans groot dat wij met boosheid of wrokgevoelens blijven zitten over wat ons is aangedaan. Dit soort gevoelens zijn heel slecht voor onze hartenergie, ze ‘vreten aan ons’.

Het wordt dus tijd om de misverstanden uit de weg te ruimen, ten behoeve van ons hartsgeluk.

Misverstand 1: Vergeven doe je voor de ander.
Je vergeeft iemand om jezelf een plezier te doen, om vrij van boosheid te zijn. Boosheid staat je geluk in de weg.

Misverstand 2: Door te vergeven keur ik de daad of het gedrag van de ander goed.

Als je vergeeft, zegt dat niets over het gedrag van de ander. Het zegt alleen iets over jezelf, namelijk dat jij besloten hebt niet te blijven hangen in gedrag dat slecht voor je is.

Als je dat niet doet, straf je jezelf misschien wel meer dan de ander.

Misverstand 3: Om te vergeven moet ik weer in contact komen met de ander.

Zoals gezegd, je vergeeft iemand om jezelf een plezier te doen.  Jij neemt het besluit te vergeven, maar dat wil niet zeggen dat je het contact met de ander moet herstellen.

Oké, de misverstanden zijn dan misschien uit de weg geruimd, maar hoe gaat dat dan, dat vergeven?

Bedenk eerst dat niets persoonlijk is. Als iemand je onheus behandelt, zegt dat vooral iets over de ander en niet zo zeer iets over jezelf. Als je dat inziet, dan is het ook gemakkelijker om het gedrag bij de ander te laten. Neem vervolgens het besluit dat je er geen last meer van wil hebben.

Als het resultaat hiervan niet voldoende is, kan je een vergevingsritueel doen. Schrijf je gevoelens bijvoorbeeld eens ongecensureerd op en schrijf daarna op waarom je besloten hebt de ander te vergeven. Daarna kan je de brief verbranden met de volledige intentie om de ander te vergeven, voor je eigen vrijheid.

Veel succes!

Column door: Jan Chin


Geef een reactie