default-header
HomeNieuwsHerfst!

Herfst!

woensdag 28 november 2018, door Hartpatiënten Nederland

Bladeren vallen, het wordt weer eerder donker en de paddenstoelen schieten uit de grond. Echt weer om paddenstoelen te verwerken in recepten.

Bladeren vallen, het wordt weer eerder donker en de paddenstoelen schieten uit de grond. Echt weer om paddenstoelen te verwerken in recepten.
 

Goed om te weten:

• Champignons bevatten het enzym polyphenoloxidase. Als een champignon ergens een kleine beschadiging oploopt, wordt op die plek het enzym actief. Het reageert dan met de zuurstof in de lucht en er ontstaat een bruin vlekje. Zet het doosje champignons daarom altijd bovenop de boodschappen zodat ze zo min mogelijk beschadigen.
 
• Was paddenstoelen niet met water. Ze zuigen het water namelijk op en dat verandert de structuur en smaak. In het recept voor de paddenstoelenspread liggen ze wel eerst even in water, omdat een zachtere structuur nodig is om een goede spread te kunnen maken. Borstel voor andere gerechten paddenstoelen liever schoon met een speciaal borsteltje of veeg ze schoon met een stukje keukenpapier.
 

Paddenstoelenspread 

Bereidingstijd: 15 minuten
 

Boodschappenlijstje:

2 takjes tijm
Jozo bewust of Lo Salt 
125 gram oesterzwammen 
125 g kastanjechampignons
1 eetlepel mayonaise
citroensap
1 bosje verse peterselie

 

Voedingswaarde voor het recept

1055 kj (255kcal)
8 g eiwit
15 g vet, waarvan 2 g verzadigd vet
18 g koolhydraten, waarvan 5 g suiker
 
Breng een halve liter water met de tijm en een snufje Jozo bewust of Lo Salt aan de kook. Doe de paddenstoelen erin en hou het water kort tegen de kook aan (Let op: niet koken). Haal de paddenstoelen uit het water, laat ze uitlekken en afkoelen. Pureer de paddenstoelen in een blender. Voeg de mayonaise, een klein scheutje citroensap en naar smaak versgemalen peper toe. Hak de peterselie fi jn en meng dit door de spread. In Jozo bewust en Lo Salt is een deel van het natrium vervangen door kalium en magnesium. Heeft u een slechte nierfunctie of gebruikt u plaspillen of ontstekingsremmers? Overleg dan met uw arts of diëtist of u kaliumzout mag gebruiken.
 
 

 


Geef een reactie