default-header
HomeNieuwsHeb ik dikmakende genen?

Heb ik dikmakende genen?

woensdag 18 juli 2018, door Hartpatiënten Nederland

Bij de meeste mensen met ernstige obesitas is er geen duidelijke genetische oorzaak te vinden. Dat concludeert de onderzoeksgroep ‘erfelijke obesitas’ van Van Haelst in Amsterdam UMC.

Bij de meeste mensen met ernstige obesitas is er geen duidelijke genetische oorzaak te vinden. Dat concludeert de onderzoeksgroep ‘erfelijke obesitas’ van Van Haelst in Amsterdam UMC. Toch kan het bij specifieke patiëntengroepen wel heel zinvol zijn om een genetische test uit te voeren. Bijvoorbeeld bij obese kinderen of volwassenen die op hele jonge leeftijd obees werden. De diagnose genetische obesitas is namelijk wel van groot belang voor deze patiënten, zo blijkt uit het onderzoek. Onderzoekster Lotte Kleinendorst van de onderzoeksgroep: “Met dit onderzoek willen we de oorzaak van het hoge gewicht vinden bij de mensen met de meest heftige vormen van obesitas. Na het vaststellen van de diagnose kunnen zij beter behandeld worden en kan de omgeving meer begrip tonen voor het ziektebeeld. Het is te kort door de bocht om obesitas als een gebrek aan wilskracht te zien.”

Veel mensen met obesitas vragen zich af of ze een erfelijke vorm van obesitas hebben. Bijvoorbeeld omdat ze de enige in hun familie zijn met obesitas, of omdat juist veel familieleden te zwaar zijn. Maar moeten dan alle obese patiënten getest worden op erfelijke vormen van obesitas? Dit onderzoek geeft een realistisch beeld van de opbrengst van genetisch onderzoek bij obese patiënten. De resultaten zijn deze week gepubliceerd in Journal of Medical Genetics.

Lotte Kleinendorst voerde het onderzoek uit onder 1230 patiënten met obesitas (kinderen en volwassenen). Het onderzoek was in samenwerking met Amsterdam UMC locatie AMC, ErasmusMC-Centrum Gezond Gewicht, obesitas-behandelcentrum Meren en het UMC Utrecht. 

Het vaststellen van een genetische diagnose is belangrijk voor patiënten met ernstige obesitas. Mogelijk komt er in de toekomst specifieke medicatie op de markt voor deze aandoeningen; de eerste patiënten-onderzoeken met deze medicijnen zijn namelijk momenteel bezig en lijken veelbelovend. Ook is het belangrijk om te beseffen dat obesitas niet alleen maar ’te weinig bewegen en te veel eten’ is. Obesitas is een complexe aandoening, waarbij erfelijke factoren zeker een rol spelen.

Bron: vumc.nl


Geef een reactie