default-header
HomeNieuws‘Hartveilige’ auto in de maak

‘Hartveilige’ auto in de maak

zaterdag 7 maart 2015, door Hartpatiënten Nederland

AKEN – Autofabrikant Ford ontwikkelt een auto die tot een veilige noodstop in staat zou zijn, in geval de bestuurder door een hartinfarct wordt getroffen.

AKEN – Autofabrikant Ford ontwikkelt een auto die tot een veilige noodstop in staat zou zijn, in geval de bestuurder door een hartinfarct wordt getroffen.

De zitplaats van de chauffeur is uitgerust met hypergevoelige elektroden. Deze registreren de hartslag van de automobilist en signaleren ook onregelmatigheden dwars door diens kleding heen. Ook wordt het stuur van de toekomstige hartveilige auto uitgerust met sensoren en worden de hoofdbewegingen van de persoon daarachter in de gaten gehouden door een camera.

Directe aanleiding voor het ontwikkelen van het veiligheidssysteem is de toenemende vergrijzing, waardoor steeds meer ouderen aan het verkeer deelnemen. Niet zelden blijken verkeersongelukken het gevolg van het plotseling onwel worden van de bestuurder.

Zo heeft de fabrikant laten berekenen dat in 2050 ruim 30 procent van de Europese bevolking ouder dan 65 jaar zal zijn. Als er meer ouderen op de weg zijn, zullen er ook meer chauffeurs met hart- en vaatziekten zijn. Een onderzoeksproject van de Europese Unie toonde aan dat mensen die lijden aan hart- en vaatziekten 23 procent meer kans hebben om betrokken te zijn bij een verkeersongeval.

Ford’s European Research and Innovation Centre in Aken blijkt al enige jaren in stilte bezig met het ontwikkelen van een prototype.

Dit artikel verscheen eerder in Hartbrug-Magazine 2015-1

Geschreven door onze (Gast)redactie.

Geef een reactie