default-header
HomeNieuwsHartspierverdikking verhoogt kans op dialyse

Hartspierverdikking verhoogt kans op dialyse

zaterdag 15 mei 2010, door Hartpatiënten Nederland

Mannen met een verdikking van de hartspier lopen verhoogd risico op nierfalen. Dat is het resultaat van een onderzoek, gepresenteerd tijdens het congres van het Amerikaanse Hypertensie-gezelschap.

Er worden steeds meer verbanden gevonden tussen een verminderde nierfunctie en hart- en vaatziekten. Vaatproblemen kunnen tot een verminderde nierfunctie leiden, en mensen met en slechte nierfunctie lopen een verhoogd risico op overlijden door hart- en vaataandoeningen. Voor de in de VS gepresenteerde studie volgden de onderzoekers ruim zesduizend mannen, die vanwege hun medische voorgeschiedenis een verhoogd risico op cardiovasculair gebied liepen. Van deze mannen maakten ze beelden van het hart met behulp van echografie, en ze controleerden de nierfunctie.

Na gemiddeld iets meer dan vier jaar had 7 procent van deze mannen een ernstige nierfunctiestoornis ontwikkeld, en moest 2,7 procent dialyseren. De onderzoekers ontdekten dat de mannen die linkerventrikelhypertrofie hadden ontwikkeld, het grootste risico op terminaal nierfunctieverlies liepen. Dit is een verdikking van de spierwand van de linker hartkamer. Ook als de verdikking nog niet zo ernstig was, was het risico op nierfalen al vergroot. Zowel linkerventrikelhypertrofie als nierfalen kunnen het gevolg zijn van een hoge bloeddruk.

Bron: Niernieuws.nl


Geef een reactie