default-header
HomeNieuwsHartpatiënten Nederland geschokt door overlijden patiënten

Hartpatiënten Nederland geschokt door overlijden patiënten

donderdag 27 juli 2017, door Hartpatiënten Nederland

Hartpatiënten Nederland is geschokt door het nieuws, dat twee hartpatiënten zijn overleden als gevolg van besmetting met de gevaarlijke bacterie Mycobacterium chimaera.

Hartpatiënten Nederland is geschokt door het nieuws, dat twee hartpatiënten zijn overleden als gevolg van besmetting met de gevaarlijke bacterie Mycobacterium chimaera. De resistente bacterie besmette drie patiënten in het Isala-ziekenhuis in Zwolle en één in het Erasmus in Rotterdam. Twee van hen overleden als gevolg daarvan.

Hartpatiënten Nederland vraagt mensen die als gevolg van zo’n openhartoperatie besmet zijn met de levensgevaarlijke bacterie of vrezen daarmee in contact te zijn gekomen, zich bij ons te melden. Dat kan via meldpunt@hartpatienten.nl of tijdens kantooruren via 085 081 1000. 

We willen graag met deze mensen in contact komen. Aan de hand van hun relaas gaan we onderzoeken of de besmetting te voorkomen was, en verwijtbaar is. We beraden ons op welke wijze we deze mensen kunnen helpen.

Besmetting

Uit internationaal onderzoek onder leiding van het Radboudumc is gebleken dat de besmettingen werden veroorzaakt door heater-cooler units. Dat zijn apparaten die het bloed op de juiste temperatuur houden tijdens openhartoperaties. De bacterie zat in een waterreservoir. Het apparaat bleek niet hermetisch afgesloten, waardoor de bacterie via een ventilator de operatiekamer in zou zijn geblazen.
 
Meer dan honderd hartpatiënten in Zwitserland, Duitsland, Engeland, Canada, de VS en nu dus eigen land raakten besmet. Inmiddels zijn de betreffende apparaten overal uit de operatiekamers weggehaald. Evengoed denkt het Radboudumc dat artsen nog twee jaar alert moeten zijn op mogelijk besmette patiënten. 
 
Volgens het Radboudumc is de bacterie Mycobacterium chimaera bestand tegen alle schoonmaakmiddelen. Op zich is de bacterie voor gezonde mensen ongevaarlijk. Maar als mensen geopereerd worden, kan de bacterie via een onnatuurlijke manier in het lichaam terecht komen. Dan kan de tbc-achtige bacterie juist wel tot ziektes leiden en levensbedreigend zijn. In dat geval zijn de mogelijke symptomen koorts, veel transpireren, gewichtsverlies, snelle vermoeidheid en verlies van conditie. Als de ziekte niet wordt behandeld, teert de bacterie je langzaam uit, aldus het Radboudumc. 
 
 
 

Geef een reactie