default-header
HomeNieuwsHartkwalen te lijf met ‘dansende’ bellen

Hartkwalen te lijf met ‘dansende’ bellen

woensdag 19 januari 2011, door Hartpatiënten Nederland

Zeer kleine gasbelletjes kunnen helpen om medicijnen tegen hart- en vaatziekten en kanker beter te laten werken. Door de belletjes in het lichaam te spuiten en ze te laten ‘dansen’,
masseren ze de wanden van cellen. De cellen nemen dan makkelijker medicijnen op, blijkt uit onderzoek van Klazina Kooiman van het Erasmus MC.

Kooiman promoveert woensdag 19 januari op de resultaten. Haar onderzoek wordt deze week ook gepresenteerd op een congres van internationale wetenschappers in Rotterdam.

Geluid

Medicijnen tegen hart- en vaatziekten en kanker werken niet optimaal, omdat veel cellen lastig medicijnen binnenlaten. De wand van de cellen is moeilijk doordringbaar. Kooiman wilde cellen zo prikkelen dat ze wél opengaan. In het laboratorium liet ze microgasbelletjes los in bakjes met gekweekte cellen, en liet met geluid de belletjes trillen. "Ze dansten als het ware langs de celranden die daardoor gemasseerd werden. Vervolgens bleken de cellen beter doordringbaar te worden", zegt de onderzoekster van het Thoraxcentrum Erasmus MC.

Camera

De cellen laten meer medicijnen door als de belletjes harder trillen en dansen. "De tests met de microbellen zijn vastgelegd met een snelle camera die miljoenen beelden per seconde kan opnemen. Daarop is ook te zien dat de cellen de trillingen overleefden. We kunnen het dus doen zonder dat er schade ontstaan aan gezonde cellen."

Kleven

De ‘dansende bellen’ kunnen ook worden gevuld met medicijnen en zo worden gemaakt dat ze specifiek aan zieke cellen blijven kleven. Kooiman: "Medicijnen kunnen dan lokaal in hoge dosering worden toegepast, terwijl de bijwerkingen toch gering zijn omdat ze niet meer in het hele lichaam terechtkomen."

De promotie maakt deel uit van een groot Europees congres over ultrageluid-contrastmiddelen, van 19 tot en met 21 januari in Rotterdam.

 


Geef een reactie