default-header
HomeNieuwsHartkloppingen, zijn die gevaarlijk?

Hartkloppingen, zijn die gevaarlijk?

woensdag 13 december 2017, door Hartpatiënten Nederland

Het goede nieuws is dat hartkloppingen meestal onschuldig en dus niet gevaarlijk zijn. Iedereen kent ze wel. Ze kunnen je overkomen tijdens het sporten of bij spanning, maar ook als gevolg van roken, het drinken van koffie of cola, thee of een te zware maaltijd.

Het goede nieuws is dat hartkloppingen meestal onschuldig en dus niet gevaarlijk zijn. Iedereen kent ze wel. Ze kunnen je overkomen tijdens het sporten of bij spanning, maar ook als gevolg van roken, het drinken van koffie of cola, thee of een te zware maaltijd. Ook chocola kan tot hartkloppingen leiden. In dat geval klopt het hart sneller dan normaal. Hartkloppingen voel je als het hart snel of onregelmatig gaat kloppen, of wanneer het bonst of overslaat. Dan is er sprake van hartoverslagen of extrasystolen. Dat kan minder prettig aanvoelen.

In rust kun je uitgaan van een normale hartslag bij gezonde mensen van tussen de 60 en 100 slagen per minuut. Bij stress of inspanning neemt die frequentie toe. Als het goed is keert de hartslag weer terug in de normale stand als je gaat rusten en je ontspant. 

Wel vervelend zijn hartkloppingen als ze een gevolg zijn van problemen met het hart, zoals hartritmestoornissen. Ook diabetes, schildklieraandoeningen, hyperventilatie en hoge bloeddruk kunnen aanleiding geven tot hartkloppingen. Dan nog gaan de hartkloppingen meestal snel weer over.

Als dat laatste niet het geval is of als ze regelmatig terugkeren, dan wordt het tijd de dokter om advies te vragen. Zeker wanneer er daarnaast ook sprake is van pijn op de borst, of van duizeligheid, benauwdheid, zweten of bleek zien! 

Vrouwen kunnen in de overgang herhaaldelijk last krijgen van hartkloppingen. Ook voor deze vrouwen is het belangrijk de huisarts om raad te vragen. 

De dokter kan je vragen wanneer de hartkloppingen zich voordoen. Dan kan het handig zijn dat bij te houden en op te schrijven! Zodat je een overzicht hebt. Schrijf ook op wat er tijdens of vlak voor zo’n hartklopping nog meer gebeurde. 

Je kunt zelf het nodig doen om hartkloppingen te vermijden. Stop met roken, of drink voortaan minder of geen koffie of twee meer. Stress kan ook een oorzaak zijn. Probeer die te vermijden of ga praten met een hulpverlener. Een sprekend mens kan geholpen worden, zwijgen maakt zaken meestal alleen maar erger!


Geef een reactie