default-header
HomeNieuwsHartklepoperaties in meer ziekenhuizen mogelijk

Hartklepoperaties in meer ziekenhuizen mogelijk

woensdag 9 februari 2011, door Hartpatiënten Nederland

DEN HAAG – Hartpatiënten Nederland is blij dat minister Edith Schippers (Volksgezondheid) is teruggekomen van een eerdere beslissing van haar voorganger om nog slechts in vijf Nederlandse ziekenhuizen hartklepoperaties via een katheter toe te staan.

Ze heeft dinsdag besloten in totaal aan elf ziekenhuizen een vergunning voor het uitvoeren van dit soort hartklepoperaties te geven.

De minister reageert daarmee op protesten tegen de eerdere beslissing. Zo voerde het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven verschillende procedures tegen het besluit van toenmalig minister Ab Klink van Volksgezondheid. De minister laat nu ook behalve Catharina in Eindhoven het Radboud ziekenhuis in Nijmegen in aanmerking komen, evenals het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, de UMC’s in Groningen en Utrecht en het Medisch Centrum Leeuwarden.

Enkele andere ziekenhuizen kregen nul op hun rekest. Hun bezwaren zijn afgewezen omdat ze te weinig patiënten hebben of omdat ze te laat waren met hun bezwaar. Het gaat daarbij om het Medisch Spectrum Twente, Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam, het HagaZiekenhuis in Den Haag en de Isala klinieken in Zwolle.

Met name patiënten die er eigenlijk te slecht aan toe zijn voor een openhartoperatie komen in aanmerking voor de behandelmethode, waarbij door een katheter via een slagader in de lies een nieuwe hartklep wordt ingebracht.
Hartpatiënten Nederland feliciteert de ziekenhuizen met de hun verkregen vergunning. Het is een geruststellende gedachte dat de minister uit oogpunt van kwaliteitsbewaking deze uitbreiding toestaat. De huidige situatie werd steeds prangender doordat er steeds meer mensen in aanmerking komen voor dit soort ingrepen.

Hartklepoperaties in meer ziekenhuizen mogelijk

Geef een reactie