default-header
HomeNieuwsHartklepdragers massaal bezorgd

Hartklepdragers massaal bezorgd

donderdag 18 februari 2010, door Hartpatiënten Nederland

AMSTERDAM – Hartklepdragers, in het bijzonder mensen die in Q-koortsgebieden wonen, volgen met argusogen de verspreiding van deze bacterieziekte. Massaal, in brieven en e-mails,

uitten honderden lezers de afgelopen weken zorgen over hun persoonlijke gezondheidsrisico’s bij deze grootste Q-koortsepidemie ter wereld. De reacties komen nog dagelijks binnen

[ Dit beangstigt meer dan Mexicaanse griep ]

„Mijn man hoort bij de risicogroep van hartklepdragers en ook wij wonen in een gebied waar Q-koorts is geconstateerd”, schrijft mevrouw K. Breukink-Van Gurp uit Breda. „Wij zijn gewaarschuwd door de overheid en daarmee moeten we het doen. En waarom mag ik het vaccin uit Australië niet invoeren? Hoe kan ik eraan komen – legaal of illegaal?”

[ Je leven is voor altijd veranderd ]

Carla uit Vlijmen heeft de Q-koorts: „Ik woon tussen twee Q-koortsgebieden in.
Hoe ik de ziekte kreeg? Fietsen in de natuur van de provincie Noord-Brabant. Je leven is voor altijd veranderd.”
Melkveehouder Wout den Hertog uit Alphen a/d Rijn zegt mee te voelen met de getroffenen. „Zowel geitenhouders als mensen die er ziek van zijn geworden en soms zelfs aan zijn overleden. Wat er nu gebeurt met de ruimingen zal de bacterie nooit vernietigen.

In Australië weet men al bijna een eeuw van het bestaan van deze ziekte af. In zo’n dunbevolkt werelddeel zijn ze er ook nog steeds niet van af. Start met risicogroepen en risicogebieden, dat zal beter werken dan de huidige aanpak van de overheid.”

Ad Habraken uit Oisterwijk en G. van Kuilenburg, woonplaats onbekend, zijn beiden hartpatiënt en maken zich zorgen over de Q-koorts. „Heb een hartklepprothese en werk naast een geitenhouder”, schrijft de laatstgenoemde.

Ook mevrouw J. van Uden uit Veghel behoort met haar twee hartklepprothesen tot de risicogroepen voor Q-koorts. „Waarom werd ons de griepen Mexicaanse griepprik zo ongeveer opgedrongen, terwijl de Q-koorts echt levensbedreigend is? Het beangstigt me.” Mevrouw D.M. KlamerRotshuizen heeft een kunstmatige aortahartklep en een gerepareerde mitralisklep. „Ondanks de neveneffecten die worden genoemd, zou ik toch graag dat Australische vaccin krijgen. Beetje flauwekul van die bijwerkingen: als je een pilletje tegen hoge bloeddruk neemt, heeft dat meer bijkomstige gevolgen dan dit vaccin”, zegt zij te hebben gelezen in een wetenschappelijk artikel.

Mevrouw Slootmans uit Ede heeft eveneens last van een lekkende hartklep. „Ik vind dit angstiger dan de Mexicaanse griep! Wij wonen in een gebied waar ook schapen en geiten geruimd zijn. Ook runderen kunnen besmet zijn, daarover hoor je niets. Onze dochter in België heeft er direct mee te maken gehad: zij vond een misgeboorte bij een koe op de boerderij. Dat bleek, na testen, van de Qkoorts te komen. Zij is zwanger, grote paniek dus! Zij moet nu langdurig antibiotica gebruiken. Als er meer miskramen komen bij de andere koeien moet er ook daar geruimd worden.”
Joost (36) woont in Schaijk, gemeente Landerd, waar ook de Q-koorts. „Vorige zomer ben ik getroffen door Qkoorts. Ben toen twee weken vreselijk ziek geweest en heb zware longontsteking gehad.
Met een antibioticakuur dacht ik er weer bovenop te komen. Nu zijn we bijna een jaar verder, en ik ben nog steeds niet klachtenvrij.”

Dit artikel verscheen eerder in de Telegraaf. d.d. 16 februari 2010


Geef een reactie