default-header
HomeNieuwsHart vegetatieve patiënten reageert op klassieke muziek

Hart vegetatieve patiënten reageert op klassieke muziek

dinsdag 6 juli 2010, door Hartpatiënten Nederland

De harten van patiënten in een wakende coma reageren op dezelfde manier op klassieke muziek als die van gezonde personen.

De harten van patiënten in een wakende coma reageren op klassieke muziek. En wel op dezelfde manier als die van gezonde personen. Tot die conclusie kwam een onderzoeksteam onder leiding van Francesco Riganello van het Santa Anna Instituut in Italië. patiënten in een wakende coma of vegetatieve toestand zijn meestal elk vermogen tot bewust handelen en denken verloren. Maar klassieke muziek beïnvloedt het hartritme blijkbaar wel.

Riganello en zijn team lieten zestien gezonde vrijwilligers luisteren naar vier klassieke muziekstukken en tekenden hun hartritmes op. Elk muziekstuk was drie minuten lang en had een verschillende uitvoerder. Ook het tempo en ritme van elk stuk verschilde. De onderzoekers peilden tegelijkertijd naar de emoties die de stukken opriepen door de stukken als positief of negatief te bestempelen.

De test werd herhaald bij negen patiënten in een wakende coma. Resultaat: het hartritme van de gezonde vrijwilligers sloeg op dezelfde manier over als dit van patiënten in een vegetatieve toestand. Boccerini’s menuet, positief aangestipt door de gezonde vrijwilligers, verlaagde het hartritme terwijl de zesde symfonie van Tchaikovsky het hartritme versnelde.

De resultaten worden besproken in het tijdschrift Clinical Neurophysiology.

Bron: Gezondheidsnet.be


Geef een reactie