default-header
HomeNieuwsHart repareren via de schouder

Hart repareren via de schouder

donderdag 6 mei 2010, door Hartpatiënten Nederland

Het Erasmus MC heeft een nieuwe methode om een hartklep te repareren. Twee patiënten zijn met succes geopereerd met een ingreep die begint achter het sleutelbeen.

Daar wordt een staafje via een ader naar het hart geleid om lekkende hartkleppen te repareren. Bekijk het interview met cardioloog dr.Peter de Jaegere.

Staafje

Eerst via een slagader in de lies en nu via een ader achter het sleutelbeen langs. Het Erasmus MC introduceerde in 2005 als eerste in Nederland de implantatie van een hartklep via de lies van de patiënt. Cardioloog dr. Peter de Jaegere van het Thoraxcentrum Erasmus MC daarover: “Met deze techniek schrijven we geschiedenis”.
Nauwelijks vijf jaar later krijgt de vernieuwende techniek een vervolg met een reparatie van de hartklep vanaf de andere kant: een ader die vanuit het hart omhoog loopt tot aan de schouder. Vanaf dit punt wordt een staafje de ader binnengeleid tot aan het hart om een te ver openstaande hartklep beter te laten sluiten.

Saloondeurtjes

De nieuwste behandeltechniek van De Jaegere betreft geen implantatie, maar een reparatie. Ook draait het ditmaal om een andere hartklep: de zogenaamde mitralisklep. Deze bevindt zich aan de andere kant van het hart dan de aortaklep. Peter de Jaegere: “Beschouw de mitralisklep als twee klepperende saloondeurtjes. Als daar te veel speling in komt, stroomt er te veel bloed terug richting de longen. Die deurtjes duwen we weer dichter tegen elkaar aan.”

Knappe werk

De Jaegere: “Het zijn de biomedische ingenieurs die het knappe werk hebben bedacht. In het Erasmus MC hebben wij de ervaring en de innovatieve traditie om zo’n nieuwe methode ook met succes uit te voeren. Het aortaklep-programma was geslaagd, en nu kunnen we de volgende stap maken, en aan de slag gaan met deze nieuwe manier om de mitralisklep te repareren.”
Sinds 1 januari 2010 zijn twee patiënten behandeld met de ingreep via de schouder naar het hart. De Jaegere: “We verwachten dat, net als bij de implantatie van de aortaklep, het aantal te behandelen mensen binnenkort flink zal stijgen. Eén ding weet ik zeker”, zegt de cardioloog met nadruk: “Deze ontwikkeling krijgt op veel grotere schaal navolging.”

Bekijk hier het interview met dr.Peter de Jaegere.

Monitor

In 2009 is in het Erasmus MC-magazine Monitor een artikel verschenen over de vervanging van een hartklep via de liesslagader. Hierbij ging het om een nieuwe aortaklep. Lees het artikel in Monitor, met uitgebreid commentaar van dr. Peter de Jaegere.


Geef een reactie