default-header
HomeNieuwsHart- en vaatcentrum vertraagd

Hart- en vaatcentrum vertraagd

dinsdag 16 maart 2010, door Hartpatiënten Nederland

MAASTRICHT -  De bouw van een grensoverschrijdend hart- en vaatcentrum op een industrieterrein tussen Heerlen en Aken heeft vertraging opgelopen. Dat maakte de Raad van bestuur van het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) maandag bekend.
Zo'n twee jaar geleden werd de bouw van het cardiovasculaire centrum met veel heisa en tamtam aangekondigd. Het ziekenhuis met een eigen intensive care, recovery en operatiekamers met driehonderd bedden zou 200 miljoen euro gaan kosten. Het azM wil in dit centrum gaan samenwerken met het universiteitsziekenhuis Klinikum in Aken. Beide instellingen willen voor het nieuwe hospitaal patiënten en specialisten uit heel Europa naar het grensoverschrijdende industrieterrein Heerlen-Aken laten komen.  Maar na twee jaar soebatten blijkt – het zal niemand verbazen – de financiering een probleem.
De Raad van Bestuur erkent in een maandag uitgegeven verklaring dat het in deze tijd moeilijk is om financiers te vinden. ,, Tevens kost de afstemming en mogelijke aanpassing van internationale wet- en regelgeving meer tijd dan voorzien'', aldus de Raad van Bestuur. ,,Dit alles maakt dat het project weliswaar is vertraagd, maar zeker niet is beëindigd''.
Althans vooralsnog niet. Want de definitieve beslissing valt pas begin volgend jaar. Voor die tijd moet er nog van alles onderzocht worden. Weliswaar blijkt uit een eerste businessplan dat er kansen liggen voor de succesvolle oprichting van een dergelijk hoogwaardig expertisecentrum. Er is ook een eerste marktanalyse, een globaal organisatorisch en medisch concept opgesteld, maar die behoeven nadere uitwerking.
Momenteel is een projectorganisatie onder leiding van prof. dr. Michael Jacobs bezig met het op papier zetten en beoordelen van wat er allemaal komt kijken bij de oprichting van dit centrum. Dat heeft nog enige tijd nodig, maar naar verwachting zullen de professor en zijn team de tweede helft van 2010 de zaken op een rijtje hebben staan en kan begin 2011 een finaal besluit over al dan niet uit de grond stampen van het hart- en vaatcentrum genomen worden. Voor het zover is moeten ook de Raden van Toezicht van beide ziekenhuizen en de ondernemingsraad van het azM nog naar de plannen kijken.

Geef een reactie