default-header
HomeNieuws‘Hackers serieus gevaar voor het hart’

‘Hackers serieus gevaar voor het hart’

woensdag 22 augustus 2012, door Hartpatiënten Nederland

LONDEN – Pacemakers en hartdefibrillatoren. Het blijven uiterst kwetsbare, digitale apparaatjes die een cruciale rol kunnen spelen bij het in toom houden van ontsporingen van, bijvoorbeeld, het hartritme. Ze zijn daarmee dikwijls levensreddend.

LONDEN – Pacemakers en hartdefibrillatoren. Het blijven uiterst kwetsbare, digitale apparaatjes die een cruciale rol kunnen spelen bij het in toom houden van ontsporingen van, bijvoorbeeld, het hartritme. Ze zijn daarmee dikwijls levensreddend.

Maar er dreigt een reëel nieuw gevaar voor deze harttechniekjes. Het heet:  computer-hacking! Een Engelse term die, aldus de computer-vraagbaak Wikipedia, zoveel betekent als: het vinden van toepassingen die niet bedoeld zijn door de maker van het middel, of in dit geval, de computer.

De naam ‘hackers’ heeft de laatste evenwel een negatieve bijsmaak gekregen.  Waren computer-hackers er eerst om complexe systeemfouten te ontdekken, nu worden hackers dikwijls gelijk gesteld met computer-inbrekers. Waarom? Omdat hackers voor chaos kunnen zorgen wanneer zij computersystemen binnendringen met uitsluitend de bedoeling de zaak danig in de war te gooien.

Een bedrijf kan door hacking ontregeld raken, maar ook de openbare orde kan erdoor in de war worden gestuurd. Daar bestaan inmiddels tal van levensgevaarlijke voorbeelden van.   
Maar hackers kunnen mogelijk ook levensbedreigende aanvallen uitvoeren op de gebruikers van pacemakers en hart defibrillatoren. Dit blijkt uit een studie door  internationale veiligheidsonderzoekers, zo meldt de Britse omroep BBC.

De onderzoekers hebben – om preventieve redenen – methoden ontwikkeld om aanvallen uit te voeren op kunstmatige implantaten die worden gebruikt bij diabetes en bij hart- en vaatziekten. ‘Bij een van de aanvallen werd een radiosignaal opgevangen dat, wanneer het zou zijn teruggezonden, probleemloos de betreffende hartdefibrillator zou hebben uitgeschakeld’, reageert een van de security-testers. Volgens de onderzoekers is het van groot belang dat meer onderzoek wordt gedaan naar het beveiligen van medische implantaten tegen kwaadaardige acties.

Steeds meer mensen zijn afhankelijk van medische implantaten die ingrijpen wanneer dat nodig is. Pacemakers die de hartslag reguleren, insulinepompen en defibrillatoren zijn volgens de onderzoekers weerloos tegen hacking.


Geef een reactie