default-header
HomeNieuwsHaal levensgevaarlijke abrikozenpitten uit de schappen!

Haal levensgevaarlijke abrikozenpitten uit de schappen!

vrijdag 29 december 2017, door Hartpatiënten Nederland

Hartpatiënten Nederland wil dat de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit NVWA zakjes met abrikozenpitten uit de schappen haalt. Die dingen lijken op pinda’s, maar kunnen levensgevaarlijk zijn.

Hartpatiënten Nederland wil dat de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit NVWA zakjes met abrikozenpitten uit de schappen haalt. Die dingen lijken op pinda’s, maar kunnen levensgevaarlijk zijn.
Daarover kan Roermondenaar Gert Arts (gelukkig nog) meepraten. Hij belandde op de intensive care na het eten van een handvol abrikozenpitten. Weliswaar staat op het zakje dat je er per dag niet meer dan vijf mag eten. Maar dat had de 74-jarige Arts niet gelezen. Hij nam er een handvol van. "Ik heb een zeer zware vergiftiging gehad. Ik heb een tijd op het randje van de dood gezweefd", vertelde Arts op RTL Nieuws. 
 
Omdat hij de trein had gemist, kocht Arts in een natuurwinkel in Eindhoven een zakje abrikozenpitten. Die liggen in de meeste schappen naast de cashew- en andere noten. Maar het zijn geen onschuldige noten. Arts had zoiets als abrikozenpitten in een zakje nog nooit gezien en dacht: laat me dat eens proberen, vertelt hij voor RTL Nieuws. Het binnenste van de abrikozen wordt kapot geslagen, en dan kom je bij de pitjes uit. Die pitjes lijken op gewone nootjes. 
Nadat hij een handvol naar binnen had geduwd stond hij wankel op zijn benen. De roltrap was al een moeilijk te nemen horde, in de trein naar zijn woonplaats Roermond ging het nog verder mis. Hij hapte naar adem en raakte half bewusteloos. Een bezorgde medereiziger bracht hem met een taxi naar huis, waar zijn vrouw gelijk 112 belde. Gert Arts was intussen blauw aangelopen, en eenmaal in het ziekenhuis aangekomen vreesde de internist voor zijn leven. Zijn vrouw belde op advies van de internist de kinderen, van wie er een zelfs uit Londen moest komen. 
Gelukkig ging het ’s avonds iets beter met Arts. Eenmaal thuis doorzocht Arts’ vrouw de zakken van zijn jas, en haalde daar het zakje abrikozenpitje tevoorschijn. Ze belde meteen naar het ziekenhuis. 
 
Dat op het zakje stond ,,maximaal vijf per dag’’ was Arts ontgaan. "Zo'n zakje ligt daar tussen de normale nootjes en dingen’’, zei Arts tegen RTL Nieuws. ,,Dat ga je echt niet lezen. Dat moet er echt héél duidelijk opstaan. Dat het dodelijk is als je er meer dan tien van eet."
Minne Heringa van de Nederlandse Vereniging voor Toxicologie bevestigt voor RTL hoe gevaarlijk de pitjes zijn. "In de pitten van abrikozen zit amygdaline", zegt Heringa. "Als je dat gaat malen of kauwen, wordt dit omgezet in cyanide. Dat is een bekend gif, daar ga je vrij snel aan dood."
 
De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) schreef vorig jaar een rapport waarin staat dat je als volwassene maximaal 370 gram aan pitten kunt eten. Dat komt volgens de Nederlandse toxicologe neer op een halve grote pit of drie kleine. Meer eten is echt uit den boze. Ook Heringa vindt het ,,onverstandig’’ dat zulke pitten gewoon op de schappen in de winkel liggen. Ook raadt ze mensen af abrikozenpitten te eten. 
Hoe komen die abrikozenpitten, maar ook perzikpitten, pruimenpitten of avocadopitten dan in de schappen terecht? Vanwege de (onbewezen) verhalen dat ze zouden helpen tegen kanker. Weghalen uit de schappen, vindt Hartpatiënten Nederland. 
 
 

Geef een reactie