default-header
HomeNieuwsGroen uit Nederland

Groen uit Nederland

woensdag 18 april 2018, door Hartpatiënten Nederland

Wist u dat spinazie oorspronkelijk uit Azië komt?

Wist u dat spinazie oorspronkelijk uit Azië komt? Deze donkergroene bladgroente heeft malse blaadjes en een volle smaak. Nu is het weer de tijd voor verse Nederlandse spinazie! Profiteer er van, want spinazie is gezond. Zo zitten er onder andere de mineralen kalium (goed voor de bloedruk), ijzer (nodig voor zuurstoftransport door het lichaam) en calcium (essentieel voor de botgezondheid) in.
Spinazie is een echte slinkgroente. Voor een portie heeft u per persoon 350-400 gram nodig: na bereiding blijft er dan 200 gram over. In onderstaand recept voor lasagne vormt de spinazie met de tomaten samen een mooie portie groenten.
 
 
 

Lasagne met zalm en spinazie

 
Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: 25 minuten
Oventijd: 30 minuten
 
1 kg verse bladspinazie
1 ui
2 teentjes knoflook
2 el olijfolie
peper
50 gram (vloeibare) margarine
50 gram bloem
500 g melk
400 g verse zalmfilet
4 flinke romatomaten
250 g lasagnebladen
6 el geraspte (natriumarme) kaas
 
Was de spinazie en laat goed uitlekken. Pel en snipper ui en knoflook. Verhit de olie in een wok en bak hierin zachtjes de ui en knoflook tot de ui glazig is. Zet de warmtebron vervolgens hoog en voeg beetje bij beetje de spinazie toe. Bak tot de spinazie geslonken is. Laat de spinazie uitlekken en bestrooi met peper.
Maak ondertussen de bechamelsaus: Verhit de margarine in een pannetje. Roer de bloem erdoor zodat een bal ontstaat. Maak de bal wat platter en verwarm zachtjes gedurende een halve minuut zodat de bloem kan garen. Voeg de melk toe en klop met een garde door het boter/bloemmengsel. Laat de saus nog minstens 3 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met peper.
Snij de zalm in stukjes en de tomaten in plakken. Vet een ovenschaal in en bouw de lasagne op door laagjes van de ingrediënten in de schaal te doen. Begin met een beetje bechamelsaus, daarop een paar lasagnebladen, daarop spinazie en plakjes tomaat. Dek dit weer af met lasagnebladen en schep er saus op en verdeel de zalm erover. Ga zo door tot alles op is. Eindig met bechamelsaus. 
Bestrooi de schotel met de geraspte kaas. Zet de schaal in een voorverwarmde oven (200 °C) en laat de lasagne in ongeveer 25 tot 35 minuten gaar en goudbruin worden.
 

Voedingswaarde per persoon:

 
3020 kJ (725 kcal)
26 g eiwit
30 g vet, waarvan 8 g verzadigd vet
65 g koolhydraten, waarvan 11 g suikers
 
Dit recept verscheen eerder in HartbrugMagazine 2018-02

Geef een reactie