default-header
HomeNieuwsGoede voornemens

Goede voornemens

Leefstijl

maandag 3 januari 2022, door Hartpatiënten Nederland

Goede voornemens zijn nooit slecht. Of het nu werkt of niet en of ze nou worden nagekomen of tegen het einde van januari rechtstreeks de prullenbak in worden geslingerd: het kan nooit kwaad om een nobel streven eens op papier te zetten. Wij doen een voorzetje met acht goede voornemens die bevorderlijk zijn voor uw lichaam en geest.

Iedere dag een wandeling

De paden op, de lanen in! Als we het hebben over dingen die goed voor lichaam én geest zijn, kunnen we niet anders dan openen met een warm pleidooi voor de goede oude wandeling. Het is gratis, u hoeft er geen ingewikkelde capriolen voor uit te halen en het effect treedt á la minute op. Stap de voordeur uit, sla eens een weggetje in uw eigen wijk in dat u in al die jaren nog nooit goed bekeken heeft, en zet het verstand op nul. Door een stevig rondje te stappen verdwijnen stress en zorgen even naar de achtergrond, blijven spieren soepel en het is ook nog eens goed voor de bloeddruk. Onderzoek heeft aangetoond dat na 30 minuten wandelen de bloeddruk en de cholesterolwaarden in het lichaam verlagen.

Glimlach en groet

Nog zoiets dat u helemaal niets kost, maar dat een groter effect heeft dan u denkt: schenk uw breedste glimlach en hartelijkste groet aan eenieder die dat maar wil horen. We zijn in Nederland nog weleens geneigd om onze schoenveters eens grondig te inspecteren wanneer we iemand naderen, maar van een welgemeend ‘hallo’ is nog nooit iemand minder geworden. En als u het echt bont wilt maken, doet u daar nog een compliment bovenop. Het zal u verbazen hoe uw buurman kan opveren als u bevestigt dat die bolhoed niemand anders beter staat dan hem.

Verwennen met volkoren

Een makkelijke stap naar een gezonder eetpatroon: vervang een aantal van uw favoriete producten door volkoren varianten. Het lijkt soms even lastig, maar als u eenmaal wat alternatieven geproefd heeft en daaraan bent gewend, merkt u het verschil nauwelijks meer. Brood, pasta, rijst, couscous, zelfs chips: van alle producten die de meeste mensen regelmatig eten zijn gezonde, volkoren uitvoeringen beschikbaar. Volkorenproducten verlagen het risico op hartaandoeningen, bevatten veel vezels, goede koolhydraten en vitaminen en worden aanbevolen voor mensen met diabetes.

Ga stress te lijf

Het is ongetwijfeld niet te voorkomen dat u zo nu en dan in uw leven stress ervaart. Maar ga bij uzelf na: gaat het dan om een beetje spanning die u goed het hoofd kunt bieden, of merkt u dat de stress soms deels de controle over uw lichaam overneemt? Stress kan verschillende fysieke klachten veroorzaken en zelfs het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Merkt u bijvoorbeeld dat u voor langere tijd een verhoogde hartslag hebt, hoofdpijn, een verminderde eetlust of slaapproblemen? Dan is het misschien hoog tijd om te ontspannen. Men lijdt het meest onder het lijden dat men vreest, dus probeer naar manieren te zoeken waarop het gevreesde lijden wat meer naar de achtergrond verdwijnt.

Moppen tappen

Het is bewezen: lachen is om meerdere redenen gezond. Tijd om dus een nieuw, fris jaar vol goede grappen tegemoet te gaan. Wanneer u het op een gieren zet, komt het geluksstofje endorfine vrij. Dat stofje zorgt direct voor een meer ontspannen gevoel en als u pijntjes heeft, worden die verzacht of zelfs eventjes vergeten. Er zijn zelfs onderzoekers die stellen dat een half uur lachen per dag de kans op een hartaanval verkleint. Lachen verlaagt namelijk de hoeveelheid stresshormoon in het lichaam, en het is nu net dat hormoon dat van invloed kan zijn op de doorbloeding in het lichaam en dus op het risico op een hartaanval.

Help een ander

Ook in het nieuwe jaar zullen we in de samenleving genoeg uitdagingen tegenkomen. De effecten van de inflatie en energiecrisis zullen nog lang voelbaar zijn en genoeg mensen zullen het (financieel) lang niet even makkelijk krijgen. Medemenselijkheid wordt het sleutelwoord: vraag eens aan uw zus hoe het écht gaat en luister aandachtig, maak een pan soep voor dat jonge gezin in de straat dat met vier kinderen het hoofd maar nauwelijks boven water houdt, of zoek een goededoeleninstelling die u een warm hart toedraagt.

Horizon verbreden

Een nieuwe hobby, een radicaal andere leefstijl, een sport waarvan u had gedacht dat u hem nooit zou beoefenen: waarom zou 2023 niet het jaar van de vernieuwing kunnen worden? Nieuwe impulsen houden ons scherp van geest, geboeid en vol levenslust. Waag het er dus maar gewoon een keer op! Boek een vliegticket naar Maleisië, stap op een paard, sluit u aan bij een club vol nieuwe mensen en zet de aarzeling opzij: er zijn mogelijkheden genoeg om uw horizon te verbreden. Het mooie is: u heeft niets te verliezen, want als het niet bevalt, stopt u er toch gewoon weer mee? Althans: eenmaal in Maleisië is dat misschien een beetje zonde, maar dat zien we dan wel weer.

Tekst: Yara Hooglugt
Beeld: Djanko

Dit artikel verscheen eerder in het HPNLmagazine.

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in de hartzorg?