default-header
HomeNieuwsGezonde leefstijl kan tachtig procent hart- en vaatziekten voorkomen

Gezonde leefstijl kan tachtig procent hart- en vaatziekten voorkomen

zaterdag 31 maart 2018, door Hartpatiënten Nederland

Niet roken, veel groenten eten en genoeg bewegen. Dat leefstijl van invloed is op de gezondheid is geen verrassing, maar het effect van gedrag op hart- en vaatziekten is wel héél erg groot. Zo’n tachtig procent van alle hart- en vaatziekten kan voorkomen worden door gezond te leven, zo blijkt uit studies van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Niet roken, veel groenten eten en genoeg bewegen. Dat leefstijl van invloed is op de gezondheid is geen verrassing, maar het effect van gedrag op hart- en vaatziekten is wel héél erg groot. Zo'n tachtig procent van alle hart- en vaatziekten kan voorkomen worden door gezond te leven, zo blijkt uit studies van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Volgens cardioloog Janneke Wittekoek is het belangrijk dat mensen hun getallen kennen. "Ik zou ervoor willen pleiten om de grote jonge groep, dus ook de mensen van onder de vijftig, preventief te checken op cholesterol en bloeddruk. Zeker op jonge leeftijd kun je je nog makkelijk aanpassen en is de gezondheidswinst groter."

Ze vindt dat er sowieso meer aandacht moet komen voor leefstijl in de geneeskunde. Samen met andere artsen en wetenschappers hield ze deze week een pleidooi voor een omslag in de zorg. Leefstijlgeneeskunde kan volgens hen veel winst opleveren, aangezien veel ziekten en klachten mede worden veroorzaakt door leefstijlfactoren als te weinig bewegen, overgewicht en slechte voeding.

Lees verder op: nos.nl

 

 


Geef een reactie