default-header
HomeNieuwsFitnessen

Fitnessen

woensdag 26 mei 2010, door Hartpatiënten Nederland

Tegenwoordig is Fitness als therapeutische interventie bij hart- en vaatziekten veel besproken. Kan en mag iedereen fitness gaan doen of is het beter om dit onder begeleiding te doen?

Tegenwoordig is Fitness als therapeutische interventie bij hart- en vaatziekten veel besproken. Kan en mag iedereen fitness gaan doen of is het beter om dit onder begeleiding te doen?
 
Zijn er voor deze methode therapeuten die een specifieke opleiding hiervoor hebben gehad en derhalve gecertificeerd zijn? Ik kwam de behandeling tegen onder de naam: Fysio Physics Methode. Helaas vind ik alleen locaties in centraal Nederland.

Antwoord:

Fysio Physics is een opleidingsinstituut voor afgestudeerde fysiotherapeuten, die vervolgens cursussen doen op het gebied van fitness.
Dit heeft verder niets te maken met scholing die relevant is om als fysiotherapeut verantwoord te handelen bij cliënten met hart- of vaatziekten.

Een cliënt met hart- of vaatziekten, dient mijn inziens een behandeltraject te doorlopen, waarbij de exacte hulpvraag van de cliënt vastgesteld is, door verschillende zorgverleners, in overleg met de cliënt.
Op grond van een gezamenlijk opgesteld behandeldoel, streven de hulpverleners, samen met de cliënt dit doel na.

Fitness is voor de meeste cliënten pas weer relevant, nadat dit behandeltraject is afgerond.
Na overleg met zijn/haar behandelaars kan dan besproken worden óf en wat er dan in zo’n fitnessprogramma aan training aangeboden moet worden.
Het is dus eerder een vervolg op de reguliere behandeling, waarbij de cliënt hopelijk zoveel verbeterd is, dat fitness, in wat voor vorm dan ook weer haalbaar wordt.
De keuze om fitness te gaan doen, moet dan dus een persoonlijke keus zijn. Al iemand kiest voor beweging, die hij/zij leuk vindt, is er een veel grotere kans, dat dit ook volgehouden wordt.
Fitness kiezen om de fitness zal onherroepelijk leiden tot afhaken.
Certificering voor fitness heeft dus niets uit te staan met revalidatie na een doorgemaakt hartlijden.
Pas de cliënt zover hersteld is, dat er weer sprake is van zelfmanagement, komt de vraag van de beweging voor onderhoud of plezier, kijken.

Laatst aangepast op 26 mei 2010  11.25 uur

Geschreven door onze Adviseurs.

Geef een reactie