default-header
HomeNieuwsEven oud met overgewicht

Even oud met overgewicht

vrijdag 5 augustus 2016, door Hartpatiënten Nederland

Mensen met overgewicht en obesitas sterven niet eerder dan zij die een normaal gewicht hebben. Het maakt niet uit of ze ook nog diabetes hebben.

 
Mensen met overgewicht en obesitas sterven niet eerder dan zij die een normaal gewicht hebben. Het maakt niet uit of ze ook nog diabetes hebben.
 
Levensverwachting
Deze verrassende conclusie trekken Rotterdamse en Amerikaanse onderzoekers, nadat ze de levensverwachting van bijna 6.500 mannen en vrouwen van 45 jaar en ouder hebben onderzocht.
 
Verband
Eerdere studies wezen wel op een enigszins voortijdig overlijden door dikte. Het verband tussen overgewicht en overlijden behoeft dus verder onderzoek.
 
Diabetes
Mannen en vrouwen met overgewicht en ernstig overgewicht (obesitas) leven weliswaar even lang, maar lopen wel meer risico op diabetes type 2 (suikerziekte). Mannen met obesitas krijgen deze aandoening 2,8 jaar eerder dan normaal, vrouwen met obesitas 4,7 jaar eerder.
 
Slecht zicht
Diabetes is een ziekte waarbij de bloedspiegels van glucose abnormaal hoog zijn. Daardoor geeft het lichaam onvoldoende insuline af. Dit kan op den duur leiden tot onder meer slechte bloedcirculatie, minder goed zien, problemen in de benen, zweren en diepe infecties.
 
Ommoord
De wetenschappers haalden hun gegevens uit ERGO. Dat is een langlopend en omvangrijk bevolkingsonderzoek in de Rotterdamse wijk Ommoord, waaraan 15.000 buurtbewoners van 45 jaar en ouder deelnemen.
 
Blanke senioren
De onderzoekers plaatsen de kanttekening dat hun conclusies gelden voor oudere, blanke senioren en niet per se van toepassing hoeven te zijn op andere bevolkingsgroepen.
 
Gezond eten
De wetenschappers merken verder op: "Uit alle studies naar dit onderwerp blijkt het belang van een gezond en gebalanceerd voedingspatroon. Daarmee kunnen obesitas en diabetes worden vermeden." 
 
 

Geef een reactie