default-header
HomeNieuwsEr was eens…….

Er was eens…….

Columns

woensdag 12 juni 2019, door Hartpatiënten Nederland

Er was eens een land waar de mensen gelukkig waren en genoten van de weldadige stilte om hen heen. Een stilte die slechts doorbroken werd door het aangename fluiten van de vogeltjes, het fluisteren van de wind, de ritselende bladeren en wuivende bossen, het kabbelen van een beekje en het loeien van de koeien.

Bijna alle sprookjes beginnen met ‘er was eens’. Alleen is dit sprookje echt gebeurd. Zij het lang, lang geleden. We genoten van de wonderen van de natuur, de vanzelfsprekende geluiden om ons heen.

Dat veranderde toen de mens werktuigen ging maken. En gaandeweg werden deze werktuigen machines, die het vrolijke gekwetter van de vogeltjes overstemden. Ons brein is al miljoenen jaren geprogrammeerd om scherp te letten op geluiden. Natuurlijke geluiden zijn aangenaam, geven ons een gevoel van vrede, rust en veiligheid.

Maar ons brein kan mechanische geluiden niet plaatsen. Die worden als onveilig en bedreigend ervaren, blijkt uit recent onderzoek. De adrenaline stijgt, we zijn op onze hoede, raken gespannen, zouden willen vluchten. Helaas. We kunnen niet weg. Op den duur slaat de paniek toe. De angst slaat ons om het hart.

Hoe voller onze wereld wordt en hoe sneller de overbevolking toeneemt, des te indringender wordt het kabaal om ons heen. De radio bij de buren die te hard staat. De voortdurend langsrazende auto’s. Vliegtuigen die over ons heen razend kerosine, fijnstof en kabaal over ons uitsproeien. Het mobieltje dat onaflatend piepend, steunend, krakend en bellend onze aandacht opeist. De oplichtende schermen van mobieltjes, iPads, tv-schermen en computers waar we onze ogen niet van af kunnen houden. We slapen te weinig. Onze bloeddruk stijgt.

Niets is zo goed voor onze gezondheid als de stilte. Onze bloeddruk daalt, we ontspannen, de stress verdwijnt. We halen opgelucht adem. En juist die stilte dreigt onbetaalbaar te worden. Want waar vind je nog stiltegebieden? Tip: zoek eens de stilte op in een van die eeuwenoude kerkgebouwen met hun dikke muren en hun serene stilte. Dat is niet alleen een spirituele ervaring. De weldadige stilte schenkt je hart rust! Hier ben je veilig!

Column door: Henri Haenen


Geef een reactie