default-header
HomeNieuwsEPO kan helpen tegen hart- en nierfalen

EPO kan helpen tegen hart- en nierfalen

vrijdag 19 maart 2010, door Hartpatiënten Nederland

Kim Jie toont in haar proefschrift aan dat patiënten met hart- en nierfalen minder endotheel-voorlopercellen hebben. Dat kan bijdragen aan hun verhoogde risico op (verergering van) hart- en vaatziekten.
Het verbeteren van de functie en aantallen van deze endotheel-voorlopercellen, bijvoorbeeld met EPO, is een nieuwe behandelmogelijkheid. Jie laat zien dat er beperkte effecten zijn van kortdurende behandeling met lage dosis EPO, maar dat langdurige behandeling gunstige effecten heeft op endotheel-voorlopercellen. Deze cellen hebben een belangrijke rol in het herstel van beschadigde bloedvaten. patiënten met chronisch nierfalen hebben een hoog risico om aan hart- en vaatziekten te overlijden. Andersom hebben patiënten met hartfalen vaak een verminderde nierfunctie. Als beide organen falen gaat de conditie van de patiënt zeer snel achteruit.

De laatste jaren is er veel aandacht voor erythropoietine (EPO) therapie, die in klinische studies gunstige, maar ook nadelige effecten heeft laten zien op het hart- en vaatstelsel. Gezien deze tegenstrijdige effecten is het belangrijk om meer inzicht te krijgen in mechanismen onderliggend aan EPO effecten.

Bron: UU.nl


Geef een reactie