default-header
HomeNieuwseHealth Week 2016 groot succes

eHealth Week 2016 groot succes

maandag 13 juni 2016, door Hartpatiënten Nederland

“Het is tijd om een stap te zetten van het ontwikkelen en testen naar het implementeren van eHealth oplossingen”

“Het is tijd om een stap te zetten van het ontwikkelen en testen naar het implementeren van eHealth oplossingen”

Tijdens de eHealth Week hebben ruim 2.300 regeringsvertegenwoordigers en eHealth experts van over de hele wereld overlegd hoe ze samen de gezondheidszorg in Europa kunnen verbeteren met behulp van informatietechnolgie. Hoogtepunten waren onder andere de innovatieve en veelzijdige beursvloer en expositieruimtes toegewijd aan verschillende eHealth spelers waaronder verpleegkundigen, patiënten en IT-experts. Gedurende de driedaagse conferentie werden diverse onderwerpen besproken waaronder het managen van een chronische ziekten, big data en eMental health. Volgend jaar vindt de eHealth Week van 10 tot en met 12 mei plaats in Malta, voorzitter in de Raad van de Europese Unie in 2017. Voor meer informatie: Ehealthweeking

Eurocommissaris Gezondheid en Voedselveiligheid Vytenis Andriukaitis benoemt een aantal uitdagingen waar Europa mee wordt geconfronteerd: “Het aantal 65 plussers verdubbelt de komende decennia; zij vertegenwoordigen een derde van de EU-bevolking in 2060. Mensen worden steeds ouder waardoor het aantal chronische zieken ook toeneemt. Dit zorgt voor extra druk op onze gezondheidszorg. Deze uitdagingen vragen om innovatieve oplossingen. Het wordt tijd om een stap te zetten van het ontwikkelen en testen naar het daadwerkelijk implementeren van eHealth oplossingen.”

Vertrouwen in mHealth apps

Tijdens de sessie over een gedragscode voor mHealth apps presenteerden vertegenwoordigers van de Europese Commissie de definitieve versie van de gedragscode. Het panel bestond uit een app-ontwikkelaar, een vertegenwoordiger van een patiëntenorganisatie en iemand die betrokken was bij het ontwerpen van de gedragscode. Er werden verwachtingen van de gedragscode en ervaringen vanuit de praktijk gedeeld. Conclusie was dat de gedragscode alleen een succes kan worden als er op een toegankelijke manier gecommuniceerd wordt met app-ontwikkelaars en relevante stakeholder worden betrokken door de overheid.

De gedragscode is ontwikkeld door stakeholders uit de industrie en bevat richtlijnen voor app-ontwikkelaars. De richtlijnen geven aan hoe app-ontwikkelaars rekening kunnen houden met gegevensbescherming tijdens het ontwikkelen van een mHealth app. De definitieve versie van de gedragscode is verstuurd naar de Artikel 29-werkgroep, het onafhankelijke advies -en overlegorgaan van Europese privacytoezichthouders. Zodra de gedragscode is goedgekeurd, treedt de gedragscode in werking.

Zesde editie

Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Martin van Rijn: “Het was een bijzondere week. Voor het eerst was de eHealth Week een ‘patient included’ conferentie. Niet alleen waren patiënten betrokken bij het opstellen van het programma en onderdeel van het publiek en de sessies, maar was het ook de eerste keer dat een keynote presentatie werd gegeven door een patiënt”.

Christina Roosen, Vice President of Public Affairs van HIMSS Europe, concludeert: “Dit is de zesde editie van de eHealth Week die is georganiseerd door de Europese Commissie, HIMSS en het land dat voorzitter is in de Raad van de Europese Unie. Onze samenwerking heeft ook deze editie zijn vruchten afgeworpen. We zijn ook al plannen aan het maken voor 2017. Dan reist eHealth Week af naar Malta, voorzitter in de Raad van de Europese Unie in 2017. Ik kan al verklappen dat eHealth Week 2017 zich gaat richten op de grensoverschrijdende uitwisseling van persoonlijke gezondheidsgegevens. We hopen iedereen weer te mogen verwelkomen van 10 tot en met 12 mei 2017!”

Geschreven door onze redactie.

Geef een reactie