default-header
HomeNieuwsEerste Intensive Care afdeling in Nederland met speciale ‘Healwell’ verlichting geopend

Eerste Intensive Care afdeling in Nederland met speciale ‘Healwell’ verlichting geopend

zaterdag 25 juni 2016, door Hartpatiënten Nederland

Gloednieuwe IC afdeling IJsselland Ziekenhuis ondersteunt dag- en nachtritme patiënt voor meer comfort en rust. Op 17 juni opende de burgemeester van Capelle aan den IJssel, Peter Oskam, de eerste Intensive Care (IC) afdeling van Nederland met Healwell.

Gloednieuwe IC afdeling IJsselland Ziekenhuis ondersteunt dag- en nachtritme patiënt voor meer comfort en rust. Op 17 juni opende de burgemeester van Capelle aan den IJssel, Peter Oskam, de eerste Intensive Care (IC) afdeling van Nederland met Healwell. Hoe beïnvloedt de omgeving op een Intensive Care het welbevinden van de patiënt? Deze vraag was het uitgangspunt voor het ontwerp van de nieuwe IC afdeling. De keuze viel op het gebruik van veel glas en op Healwell. Healwell is een lichtoplossing van Philips die het natuurlijke dag- en nachtritme van de patiënt ondersteunt en zo rust en comfort voor de patiënt bevordert.

Healwell verlichting

Licht heeft veel impact op de gezondheid en het welzijn. Het beïnvloedt niet alleen de stemming, maar regelt ook het natuurlijke bioritme. Voor patiënten op een IC afdeling, die de hele dag binnen zijn met veel apparatuur om zich heen, kan kunstlicht een gezonde slaap/waak-cyclus ondersteunen door de patronen van het natuurlijke daglicht na te bootsen. Goed en passend licht op de verschillende momenten van de dag draagt bij aan comfort, aan patiënttevredenheid, aan het psychische en emotioneel welbevinden van een patiënt, en aan de kwaliteit van slaap. Het licht kan per kamer – d.w.z. per individuele patiënt -worden geregeld.

Inrichting afdeling Intensive Care

Naast de verlichting is op de IC afdeling gekozen voor veel glas, zodat de patiënten veel zicht hebben op hun omgeving en het zorgpersoneel de patiënt goed kan zien. Twee van de acht kamers zijn voorzien van een sluis voor strikte isolatie.
Met de gebruikte kleuren wordt rust uitgestraald en doordat medische apparatuur op een centrale pendel aan het plafond is bevestigd blijven wand en vloer vrij.
Familie kan zich terugtrekken in de speciaal voor hen ingerichte familiekamer met eigen sanitaire gelegenheid en keukenvoorziening. Op deze manier is ook voor de naasten van de patiënten voor meer comfort gezorgd.

Officiële opening op 17 juni

Op 17 juni is de nieuwe afdeling officieel geopend. Drs. F.A.G. Schreiner, intensivist en medisch manager IC, en mw. dr. J. Boonstra, raad van bestuur van het IJsselland Ziekenhuis, gaven een korte toelichting op de organisatie van de IC en de positie van de IC van het IJsselland Ziekenhuis in de Regio Rijnmond. Dhr. M. Hess van Philips Benelux belichtte het Healwell lichtconcept dat tijdens het officiële moment werd gedemonstreerd.

Burgemeester Peter Oskam van Capelle a/d IJssel heeft de afdeling geopend: “ Ik ben er trots op dat Capelle aan den IJssel en omliggende gemeenten een eigen ziekenhuis hebben. Deze mooi uitgeruste IC is een geweldige aanvulling. ”

Op 21 juni vindt de daadwerkelijke verhuizing van de afdeling plaats, dan worden patiënten en apparatuur naar de nieuwe afdeling gebracht.

Bron: IJsselland ziekenhuis

Geschreven door onze redactie.

Geef een reactie